sâmbătă, 5 martie 2011

Istoria celor mai bizare 3 fotografii din lume


n ciuda faptului că unele fotografii au aproape un secol vechime, arta fotografică nu încetează niciodată să ne uimească și să ne stârnească curiozitatea. Fie că este vorba despre o fotografie cu fantome sau nu, există nenumărate fotografii care continuă să intrige și să pună semne de întrebare. Să aruncăm o privire la unele dintre cele mai notabile exemple …
1. Lady Brown de la Raynham Hall
Această imagine, captată în anul 1936, este una dintre primele exemple de fotografii într-o epocă a pasionaților de fantome, dar și a vânătorilor de fantome.
Fantoma lui Lady Brown (poreclită astfel datorită culorii rochiei sale), bântuie reședința Raynham Hall, din Norfolk, Anglia. Conform legendei, la începutul secolului al XVIII-lea, Lordul Townshend, care locuia atunci în această casă, a avut o soţie pe nume Dorothy. După aproximativ un deceniu de la căsătorie, Dorothy a murit. Cu toate acestea, au existat unele persoane care au crezut că înmormântarea ei a fost înscenată și că de fapt Lordul a închis-o într-una dintre camere, unde soția sa a și pierit.
Odată cu trecerea anilor, vizitatorii acestei case au afirmat că au observat apariția unei doamne care seamănă izbitor cu fosta soție a Lordului Townshend, și care rătăcea prin încăperi și cobora scările în timpul nopții. Iar cei care au privit-o cu atenție, au remarcat că pielea sa părea să strălucească. Chiar și un domn respectabil a susținut că apariția ar fi avut ochii ieșiți din orbite.
Lucrurile au continuat astfel timp de două secole până când, în anul 1936, doi fotografi de la o revistă au rămas peste noapte în reședința bântuită, cu speranța de a imortaliza spiritul pe peliculă. Până târziu în noapte, nu au văzut nimic deosebit, până în momentul în care unul dintre fotografi a auzit o mișcare pe scări și imediat a luat aparatul de fotografiat. Când filmul a fost developat, imaginea lui Lady Brown a fost dezvăluită.
Având în vedere că a fost prima fotografie de acest gen pusă la dispoziţia publicului, legitimitatea imaginii a fost intens dezbătută. Adepții fenomenelor paranormale erau entuziaști că au primit dovada existenței fantomelor. Scepticii, pe de altă parte, au susţinut că fotografia este un fals și că probabil a fost realizată prin suprapunerea a două imagini, un proces care ar putea genera o astfel de imagine.
Deşi nimeni nu este sigur dacă în fotografie este de fapt imaginea unei fantome, sau pur şi simplu un fals foarte convingător, este important de menţionat un fapt ciudat: din momentul în care fotografia a fost făcută, aparițiile lui Lady Brown s-au diminuat remarcabil.
2. Fața de pe Marte
Când această faimoasă imagine provenind de la stația orbitală Viking 1 a fost dată publicității în anul 1976, fanii OZN-urilor s-au bucurat, crezând că au primit răspunsul la întrebarea nemuritoare a lui David Bowie: “Există viață pe Marte ?”.
Se pare că s-a găsit echivalentul marțian al Egiptului antic.
Ei bine, nu prea. Acei spărgători de mituri denumiți cercetători nu au fost impresionați de fotografie, argumentând că de fapt nu ar fi decât niște denivelări pe suprafața planetei, care datorită unghiului luminii și al fotografiei părea să semene cu o față umană. Când NASA s-a întors în regiune peste câțiva ani, fotografiile de mare rezoluție ale aceluiași deal nu mai conțineau atât de multe asemănări cu o figură umană.
În orice caz, există persoane care cred în continuare că în acea zonă de pe Marte se află de fapt ruinele unui oraș al marii civilizații marțiene. Zona, denumită Cydonia, a ajuns subiectul unor teorii chiar mai bizare, cum că așa-zisele piramide și amplasarea lor ar corespunde geografic cu părți ale suprafeței Terrei. Deși nimeni nu este foarte sigur ce însemnatate ar avea acest fapt, ceea ce este sigur este că reprezintă subiectul unei povești grozave. Mai mult ca sigur că undeva, un fan SF poate scrie o carte pe această temă.
3. Fețele de la Belmez
Pentru că suntem la subiectul despre fețe stranii, am putea prezenta de asemenea și subiectul fețelor de la Belmez, care au apărut în Spania în anul 1971. Într-o seară, când o femeie a privit podeaua casei, care era din ciment, a văzut că pe podea a luat formă o figură. Femeia a băgat de seamă că fața respectivă arăta de parcă ar fi suferit de ceva și i-a implorat pe soțul și pe fiul său să scape de imaginea tulburătoare. Cu un târnacop, aceștia au desprins fața de pe poadea și au turnat ciment nou peste gaura rămasă. La un timp, fața a reaparut și a fost însoțită chiar de mai multe fețe pe podeaua casei. Știrea s-a extins cu repeziciune și casa a devenit un loc de foarte mare interes pentru entuziaștii paranormalului, dar și pentru sceptici. Mulți au privit fenomenul ca fiind unul dintre cele mai bizare și substanțiale cazuri de activitate paranormală înregistrate vreodată. Scepticii, pe de altă parte, au fost mai mult ca sigur că ar fi fost implicată o oarecare formă de înșelătorie.
Au fost luate probe din ciment și pe parcursul anilor au fost supuse mai multor teste. Deși nu s-a descoperit vreo dovadă a unei înșelătorii, studiile au arătat că anumite urme ale unor elemente chimice care ar fi creat imaginea fețelor, au fost pictate pe cimentul unde au fost găsite. Și cu toate că mulți sceptici au fost convinși că aceasta era dovada unui fals, trebuie menționat faptul că procesul de creare a imaginilor ar fi fost extrem de complicat și ar fi implicat o bună cunoaștere a compușilor chimici, iar familia care locuiește acolo nu poseda asemenea cunoștințe.
Cea ce este și mai notabil însă este faptul că, pe parcursul anilor, fețele au continuat să apară în acea casă. Dintre toate imaginile menționate în articol, această fotografie este cea mai uimitoare.

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu