vineri, 25 martie 2011

Ce nu stiti despre luna

1. Umbra Lunii “se mișcă” mai repede decât sunetul

Atunci când se produce o eclipsă solară, Luna proiectează pe Pâmânt umbra sa. Această umbră se poate observa cu ochiul liber în special în zonele de câmpie. Viteaza cu care “călătorește” umbra Lunii variază în funcție de zona de pe Pământ. Astfel, umbra la Ecuator se mișcă cu aproximativ 1,074 mph, în schimb, la Polul Nord umbra “călătorește” cu aproximativ 5,000 de mph.




Viteza din urma depașește cu mult viteza sunetului care este de 768 mph. Dacă totuși umbra Lunii ar putea să producă sunete, aceasta ar cauza un boom sonic pe toată suprafața Pământului.

2. Luna Albastră

Nu știu câți au auzit de expresia Blue Moon, sau Luna Albastră, dar în
general ea definește o stare de spirit. În realitate, există un fenomen care se produce destul de des și care chiar dacă nu este foarte spectaculos dă naștere la foarte multe dezbateri și întrebări. În fapt, fenomenul de Lună Albastră se numește o eclipsă totală de lună care survine într-o noapte cu lună plină.

Mai există un adevar în expresia de mai sus. În anul 1883, vulcanul Krakatoa erupe în arhipelagul indonezian. Explozia a fost atât de mare încât evenimentul a fost catalogat al 5-lea ca marime în istoria lumii. După erupție cenușa care a fost aruncată în atmosferă a produs un fenomen ciudat care a durat aproximativ 2 ani. În fiecare noapte, culoarea Lunii ( data de reflexia luminii pe Pământ) era albastră.

Luna s-a format din desprinderea de Pământ


Acesta fapt este destul de cunoscut, dar chiar și așa nu este înteles cum trebuie. Foarte multă lume a auzit că Luna s-a format în urma desprinderii de Pământ cu foarte multe milioane de ani în urmă. În schimb, toată lumea își imaginează că efectiv Luna s-a desprins în forma actuală și a început să graviteze în jurul nostru. Acest lucru nu este corect. Într-adevăr, Luna este formată din roca de pe Pământ. Oamenii de știintă au descoperit că în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani, Pământul a fost lovit de un asteroid care a produs o explozie. Roca de pe Pământ a fost aruncată în aer și de aici Luna s-a format în timp ca urmare a condensarii materiei (adica a apropierei).

Pe Lună au loc cutremure
Chiar dacă sună foarte ciudat și foarte bizar, pe Lună se produc foarte multe cutremure. Exact ca pe Pământ. În fiecare an, NASA monitorizează activitatea seismică de pe satelitul nostru și primește informații despre cutremurele care se produc acolo. De fapt, proiectul de cercetare seismică de pe Lună a fost demarat în anul în care Neil Armstrong pășea pentru prima dată în spațiu.

Mulți dintre dvs au auzit despre Neil Armstrong ca fiind primul om care a pășit pe Luna. Mulți au auzit de Laica, acea cățelușă care a fost trimisă în spațiu, dar puțini cunosc faptul că primele animale care au fost trimise într-o capsulă să graviteze în jurul Lunii au fost două țestoase din stepa Rusiei.

Testele de la sfârșitul anilor ’60 nu puteau să fie realizate din prima faza cu oameni, asa ca au fost „sacrificate” în numele știintei câteva animale. De fapt, într-un final broaștele țestoase s-au întors pe Pământ nevătămate, singura problema fiind scaderea în greutate cu aproximativ 10%.

Sursa: yuppy.ro

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu