sâmbătă, 19 martie 2011

CUM SA FACI TRucuri

Obiecte care dispar si apar, simple hartii transformate in bancnote, sa ghicesti cartea de joc urmatoare, poate chiar sa levitezi putin…Un truc , o frantura de magie in viata ta.
In copilarie ai fi vrut sa stii macar unul mic, micut sa-ti impresionezi colegii si tovarasii de joaca. In adolescenta ai fi putut sa castigi mai repede inima iubitei cu simplu truc. La maturitate nu ti-ar strica unul prin care sa inchizi gura sefului si sa-i deschizi buzunarele.
Iti amintesti desigur cum stateai nemiscat in fata iluzionistului sosit cu circul ambulant. Credeai ca e un mic Dumnezeu. Cumparai apoi tot felul de cutii si cutiute menite sa te transforme in vrajitor.  Nu te dezlipeai de ecranul televizorului cand erau emisiunile cu magicieni, iar apoi discutai o saptamana cu prietenii, cautand febril sa afli care era smecheria.
Aveai dreptate, exista o smecherie: zile de munca si exercitii, in functie de complexitatea trucului. Vorba ceea, nu poti vinde castraveti gradinarului, nici pacali un iluzionist profesionist cu un simplu siretlic, dar poti invata si tu sa faci un truc magic.
Nu-ti face iluzii, nu esti nici Josefini, nici David Copperfield, dar poti fi cel care aduce un zambet pe chipul copilului tau sau isi distreaza prietenii intr-o seara, la terasa .

Ca orice magician care se respecta , trebuie sa ai in dotare un pachet cu carti de joc si, in criza sau nu, tot gasesti o sticla cu apa.
Amesteci cartile si rogi un prieten sa-si aleaga una, s-o memoreze, ba chiar s-o si coloreze daca vrea.
Apoi asezi cartea la loc in pachet, le amesteci din nou si ca sa nu fi banuit de cine stie ce implicare oneroasa , sprijini cumintel pachetul de un pahar sau pe masa .
Si, ce sa vezi, din pachet sare singurica tocmai cartea aleasa de amic. Minune, minune, dar cum reusesti sa faci minunea?
Simplu, ai nevoie de
  • bucata de elastic cat mai mica si mai subtire cu putinta (poti taia o bucata din elasticul unor pantaloni, dar sa nu fie cei pe care ii porti cand faci trucul),
  • de banda adeziva pentru a crea un sistem de scripete, asemanator unei prastii.
Primul pas: Firul de elastic se lipeste cat mai discret, unind strans fata unei carti de joc cu spatele alteia, cu ajutorul benzii adezive.
Aceste carti se vor afla pe cele doua fete exterioare ale pachetului de carti, elasticul inconjurand pachetul pe o latura.
Pasul doi: Cartea aleasa se reintroduce in pachet peste firul elastic, astfel incat sa fie impinsa in exterior, iar reamestecarea cartilor se face prin lateral. Eliberarea cartilor din mana se face printr-o miscare lenta, altfel cartea va zbura ca din prastie din pachet .
In timp ce executi trucul, distragi atentia publicului cu o formula “magica”: “ Hocus- Pocus, priviti, in jur, nu va lipseste nimic?”
La final, subtilizezi discret cartile prinse cu fir, apoi pachetul poate fi dat spre studiu spectatorilor mai suspiciosi.
Ca sa-i convingi pe toti ca esti un mic vrajitor sfidezi gravitatia si intorci o sticla fara dop cu gura in jos fara sa curga lichidul.
Ai nevoie de :
-          O sticla cu apa, de 500 ml pe care sa o poti manevra cu o mana
-          O bucata de plastic rigid, perfect transparent
-          O foarfeca ascutita
-          Un instrument de scris
-          2-3 bete de chibrit
Pregatiri: Bucata de plastic se fixeaza pe gura sticlei, se contureaza un cerc de dimensiunea acesteia si se decupeaza.
In interiorul cercului se face o gaura prin care sa poata trece un bat de chibrit. Acest “dop” transparent se pastreaza discret pe varful degetelor.
Acum esti gata de actiune.
Pentru inceput versi o cantitate de lichid din sticla castigand increderea audientei.
Apoi, fixezi degetele pe care ai bucatica de plastic pe gura sticlei si o intorci usor.”Curge, curge…nu mai curge!”.
Iti retragi usor degetele de pe buza sticlei si vei observa ca plasticul ramane acolo, blocand scurgerea lichidului.
Ca efectul sa fie mai puternic, strecori usor cate un bat de chibrit in interiorul sticlei prin orificiul deja decupat, atragand atentia spectatorilor asupra modului in care batul pluteste in lichid si nu la miscarea mainii tale. Asezi din nou degetele pe gura sticlei, o intorci in pozitie verticala, retragi usor degetele cu plastic cu tot si rastorni lichidul care va curge liber.
Poti lasa lichidul sa curga si fara sa intorci sticla daca iti treci usor degetele peste gura sticlei sau o agiti putin, invocand o “vraja”. Plasticul fiind transparent, iar audienta deja uimita , e posibil sa nu observe caderea acestuia o data cu apa. Nu uita sa recuperezi apoi “dopul” transparent pentru a nu cadea in mana unui spectator banuitor.
Trucuri mai usoare ori mai complicate poti gasi in carti, pe net, gratuit sau contracost, reusita lor depinzand numai de rabdarea si de indemanarea ta.
Nu uita: repetitia e mama invatarii!

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu