sâmbătă, 19 martie 2011

cum sa faci un foc de tabara

foc_de_tabara
Vara, iarna, munte, mare …vacanta. Noapte, stele si … un foc de tabara!
Cu siguranta ai vazut cel putin un foc de tabara prin filme. Din acela maaaare, care sa se inalte cativa metri si sa imprastie scantei spectaculos. Probabil unii dintre voi ati si incercat sa faceti unul. Insa nu este asa simplu cum pare. In plus, trebuie sa fie indeplinite cateva reguli pentru ca petrecerea din jurul focului sa fie una reusita.
Prima conditie este sa ne asiguram ca putem sa controlam focul.
  • NU trebuie incercat sa se faca un foc de tabara daca bate puternic vantul. Scanteile pot fi purtate cateva sute de metri fara a se stinge iar focul nu mai poate fi controlat
  • Daca vantul bate usor, trebuie ales un loc astfel incat in directia aceea sa nu se afle case, copaci sau orice este inflamabil.
  • Chiar daca nu bate vantul, trebuie sa ne asiguram ca avem la indemana posibilitati de a-l stinge. Stingatorul este cel mai bun dar.. evident, nu vom avea un stingator in varf de munte. In astfel de cazuri trebuie sa ne asiguram ca avem pe aproape o sursa de apa si posibilitatea de a cara apa. Cu cat ne dorim un foc mai mare, cu atat trebuie sa fim mai pregatiti.
Locul in care facem focul de tabara trebuie sa fie pregatit. Daca exista deja un loc in care s-a mai facut un foc, este bine sa il alegem pe acela. In primul rand, nu mai distrugem un alt loc – care se va reface foarte greu – iar in al 2-lea rand, acel loc va permite aprinderea si mentinerea focului mai usor.
Cum alegem lemnele potrivite?
Nu este nevoie sa defrisati padurea pentru un foc de tabara reusit. Este de dorit sa gasiti cat mai multe lemne uscate, cioturi, vreascuri. Util ar fi un topor sau orice alt instrument de taiere dar va puteti descurca si fara. Nu cautati doar lemne groase. Cele subtiri sunt la fel de importante. Combinati lemnul de foioase – lemnul dur care intretine focul pe timp mai indelungat – cu lemnul de conifere – lemnul moale care arde mai repede dar arde mai spectaculos. De fapt, jocul de scantei este dat de acesta. Brad, molid, daca este uscat, lemnul de conifere asigura spectacolul.
Dupa ce ati adunat “materialul de lucru” este timpul sa pregatiti terenul. Se inconjoara cu pietre un spatiu cu diametrul de circa 1-1,5m. Daca nu aveti pietre, puteti batatori sau sapa putin in portiunea respectiva. In centru se aseaza 2 lemne de aproximativ 50 cm, paralel, la o distanta de 30 cm. Intre ele se plaseaza un manunchi de surcele, care vor aprinde focul, iar deasupra se fixeaza perpendicular alte doua lemne ca cele de la baza. Urmeaza alte randuri de surcele si de lemne, pana se formeaza o mica piramida cu inaltimea de aproape 50 cm. Se fixeaza apoi pe verticala, sprijinite de gramada ridicata, 3-4 randuri de lemne groase cam de 10 cm in diametru si lungi de 80-100 cm.
Atentie: nu uitati sa ramana un spatiu liber prin care sa se poata aprinde surcelele de la baza!

Prin orificiul pastrat se introduce niste iasca (iarba uscata) aprinsa, cu grija, fara a darama constructia. Se sufla usor asupra ei, daca nu se aprinde imediat. Se asteapta cateva minute si…iata focul mult dorit. Puteti “fura” startul cu putina benzina sau motorina, daca aveti la indemana. Pot fi de ajutor si cateva ziare sau reviste. Cu cat au mai multa politica, cu atat ard mai bine :) .
Se intretine cu alte lemne “dupa gust”. Cu cat mai mari si mai lungi, cu atat focul de tabara va fi mai puternic. Dar nu asteptati ca lemnele puse pe foc sa arda de tot.
Pregati-va berea rece si ... povestile!
PS: Si nu uitati sa alegeti cativa reprezentanti cu ceva simt al raspunderii pentru a stinge focul la sfarsit. Nu va bazati pe ploaie sau ca se va stinge singur. Uneori, jarul acoperit de cenusa poate sa dureze destul de mult.

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu