sâmbătă, 19 martie 2011

CUM SA SCAPI DE FRICA DE INTUNERIC

Tumblr_li7tyi0wcb1qgfo7wo1_500_largeMulte persoane nu pot dormi daca nu au o sursa de lumina aprinsa, undeva in apropiere. Uneori poate fi deranjant pentru ceilalti locuitori ai casei/camerei sau poate deveni comic pentru prieteni mai ales daca ai o varsta inaintata.
Trebuie sa stii ca TOTUL tine de tine si e doar in mintea ta.
Iata ce metode poti incerca pentru a scapa de scotofobie ( frica de intuneric ).
Pentru inceput incearca atunci cand te pui in pat, inainte sa adormi sa te relaxezi, sa-ti eliberezi mintea, sa incepi sa te gandesti la lucruri frumoase. Vei fi intr-o dispozitie buna, iar somnul te va fura una doua. Nu trebuie sa renunti inca la luminita pe care o lasi aprinsa :)Doar relaxeaza-te si incepe sa te gandesti la lucruri frumoase intamplate peste zi, petrecute in vacanta, lucruri pe care ti le-ai dori sa le faci, locuri pe care vrei sa le vizitezi, etc.
Dupa cateva seri in care ai facut exercitiul acesta, renunta la lumina din camera ta si lasa doar lumina dintr-o camera alaturata aprinsa. Reia acelasi procedeu, gandeste-te la ceva frumos inainte sa adormi.
Dupa ce au trecut cateva seri, incearca sa stingi lumina din camera alaturata si aprinde-o intr-o camera mai indepartata...(baie,bucatarie).
Totul este sa alegi tu singur cand este momentul sa indepartezi cat mai mult sursa de lumina pe timpul noptii. Nu trebuie sa te forteze nimeni.
Poti lasa chiar si TV-ul pornit, pe MUTE (sunetul iti poate provoca tulburari in somn) pentru inceput.
Roaga pe cineva sa-ti stinga dupa ce vede ca ai adormit, lumina sau programeaza  TV-ul sa se stinga automat dupa 1h. Incet, incet ai sa scapi de scotofobie. Nu e greu. E doar o chestiune de timp in care trebuie sa inveti cum sa te lasi de un obicei mai vechi, foarte comod :)

Sfaturi utile:
- ar fi bine sa nu te uiti la un horror inainte sa te bagi in pat. Iti recomandam o comedie usoara care sa te faca sa adormi bine dispus
- nu manca prea mult inainte de culcare pentru ca s-ar putea sa adormi foarte greu sau sa te tot trezesti in timpul somnului
- roaga-ti colegii,prietenii, fratii care mai sunt in casa cu tine sa nu faca glume proaste  pe seama asta :)

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu