sâmbătă, 19 martie 2011

CUM SA faCI UN FELInar ZBURATOR

Lumina, zbor, distractie, traditie, intr-un cuvant: felinare zburatoare.
Un mod de a trimite gandurile spre alte zari, de-a alunga temerile. O ploaie de lumina de la pamant spre cer.
Vrei sa arati persoanei dragi ca iubirea ta strabate vazduhul ca o flacara vie, sa-ti surprinzi prietenii sau copilul cu lumini calatoare sau sa decorezi curtea pentru o petrecere?  Nimic mai simplu. Construieste un felinar zburator!

Nu trebuie sa calatoresti in Asia pentru asta. E suficient sa ai la indemana cateva obiecte, sa ai rabdare, indemanare si dorinta de a reusi.
Ai nevoie de:
-          hartie de matase
-          hartie creponata
-          solutie ignifuga ( orice produs care protejeaza impotriva focului)
-          carlige
-          clei
-          bete de bambus, groase de 2-3 cm si lungi de aproximativ 1m
-          cutit sau foarfeca
-          sarma de cupru
-          capse
-          un patrat de carton subtire
-          un ghem mare de ata de bumbac
-          alcool / spirt medicinal
-          folie de aluminiu
-          panglica
Si mai ai nevoie de ceva: de spatiu. Mult spatiu in aer liber pentru lansare, fara case, pomi, masini, altfel risti sa transformi intreaga zona intr-un felinar zburator.
Pentru inceput, prinde 4 bucati de hartie de matase pe sarma, cu ajutorul unor carlige, acopera-le cu un produs ignifug si lasa-le la uscat. Ai grija sa nu mai fie pe sarma si alte lucruri sau sa stropesti, din intamplare, podeaua, caci poti lasa pete care sa-ti aminteasca mult timp de avantul tau creator.
Fiecare din cele patru bucati de hartie tratate va fi dublata prin lipire de-a lungul, cu o alta hartie netratata.
Hartia creponata se contureaza si decupeaza ca macheta pentru viitorul „minibalon cu aer cald”, din fasii prinse cu panglica, ajustate astfel incat sa ramana un orificiu in partea de jos.
Dupa modelul creat realizezi felinarul propriu zis, din hartia de matase tratata cu solutie ignifuga. Cele patru bucati se lipesc intre ele, pastrand un spatiu deschis in partea de jos.
Din bambus se formeaza un cerc prins cu adeziv sau clame, iar in interiorul cercului, tot din bambus, se formeaza un X din doua diagonale.
Cartonul se imbraca in folie de aluminiu, se ruleaza si se modeleaza asemeni unui pahar , in care sa incapa ghemul de bumbac. Acest recipient se fixeaza cu ajutorul unor clame la intersectia celor doua diagonale din cercul de bambus.
Cercul se prinde cu ajutorul unor capse la baza balonului de hartie, in orificiul pastrat. Ghemul de bumbac se stropeste cu spirt sau alcool din belsug.
Nu mai ramane decat sa gasesti un spatiu deschis, cat mai mare, unde sa aiba loc „lansarea”. Dupa ce ai dat foc ghemului, astepti putin pana aerul din interiorul felinarului se incalzeste si acesta va incepe sa pluteasca. Cand flacara se stinge, balonul va reveni la sol.

Atentie:
-          Componentele felinarului trebuie sa fie cat mai usoare pentru ca acesta sa poata pluti (altfel ii pasesti pe urme lui Newton, doar ca in loc de un cucui, iti arzi parul).
-          Paharul din folie de aluminiu in care se afla flacara trebuie bine fixat.
-          Lansarea nu se realizeaza acolo unde exista combustibil, lemn, fan sau altceva inflamabil si nici in zilele cu vant sau ploaie.
-          Copiii nu au voie sa umble cu focul ( va simtiti copii inca? ok, atunci nu au voie cei pana la 14 ani...in buletin).
Pentru un efect mai puternic convinge-ti prietenii sa confectioneze cate unul si eliberati-le in acelasi timp noaptea.
Cum ar trebui sa iasa? (video aici )
Un felinar zburator chinezesc:  ( video aici )
Cum sa faci un felinar chinezesc in 5 pasi: ( video aici )
Un felinar zburator mai putin complicat: (video aici )

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu