marți, 22 martie 2011

5 Exerciții care îți îmbunătățesc vederea

Stilul de viata modern aduce o serie de schimbări în privința organismului nostru, schimbări cărora trebuie să le facem față. Din păcate, multe dintre acestea nu sunt pozitive, ele înclină spre o viață sedentară și spre o alimentație în exces din punct de vedere caloric raportat la nivelul de consum și exercitii fizice pe care le facem zilnic.




Și în privința sănătății ochilor tendințele nu sunt tocmai pozitive. Industrializarea și evolutia tehnologică a făcut
ca tot mai multe meserii să se realizeze în fata calculatorului, iar distracțiile moderne nu mai implică multă mișcare. Așadar ne obișnuim să privim fix o perioadă lungă din zi, la calculator sau televizor, mușchii ochilor precum și funcțiile de focalizare nu mai lucrează la parametrii optimi pentru menținerea sănătății ochilor, prin concentrare persoanele uită să clipească, corneea se usucă și se poate ajunge chiar la conjunctivită cronică, capacitatea de adaptare a ochiului la distanțe mari sau de focalizare rapidă scade și așa mai departe. Vă 
propunem câteva exerciții ușoare pe care le puteți efectua zilnic pentru îmbunătățirea vederii.

1.Exercitiu de pregatire

Inchideti ochii si strangeti cat mai tare pleoapele si mentineti 5 secunde, apoi deschideti larg ochii si priviti departe (pe fereastra spre exemplu sau cat mai departe daca va aflati intr-un parc sau undeva in aer liber). Repetati exercitiul de 10 ori.

2.Exercitiu de focalizare pentru obiecte apropiate

Asezati-va pe un scaun, banca, fotoliu etc. Astfel incat sa aveti o pozitie relaxata. Vizualizati apoi linia nasului timp de cinci secunde, apoi inchideti ochii alte cinci secunde. Repetati exercitil de 10 ori.

3. Exercitiu pentru adaptarea focalizarii

Asezati-va spre un peisaj, indiferent daca va aflati in aer liber sau priviti pe fereastra incaperii. Apoi focalizati rapid obiecte din jur aflate la distante diferite, 10 obiecte, retinand sau spunand rapid ce ati vazut, apoi schimbati repede privirea (afisul unei cladiri, scrisul de pe o pancarda, un ghiveci cu flori rosii etc.). Dupa fiecare 10 obiecte tineti ochii inchisi timp de 10 secunde. Repetati exercitiul de 10 ori.

4.Exercitiu pentru imbunatatirea vederii periferice

Stati cu capul normal, cu privirea orientata in fata. La acest exercitiu nu aveti voie sa miscati capul sau ochii, acestia raman fixati in fata. Apoi incercati sa constientizati imaginile din periferia campului vizual: umarul drept si stang de exemplu, imaginile aflate cat mai in spate, imaginile de deasupra capului etc.

5.Exercitii pentru imbunatatirea muschilor extrinseci ai globului ocular

Priviti cu ambii ochi maxim spre stanga si fizati privirea, mentineti cinci secunde, apoi inchideti ochii alte doua secunde. Priviti apoi maxim spre dreapta dupa acelasi protocol, apoi in sus, in jos. La final rotiti maxim ochii ce cinci ori in sensul acelor de ceasornic si de cinci ori invers. Inchideti din nou ochii si mentineti-i inchisi 10 secunde acum, pentru relaxare. Masati ulterior de la baza nasului pe sub sprancene pana la tample pentru relaxare.

Sursa: Kudika.ro

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu