sâmbătă, 19 martie 2011

Studiu japonez: Valul tsunami măsura cel puţin 23 de metri înălţime

Valul seismic care a devastat coastele nord-estice ale Japoniei ca urmare a violentului cutremur de pământ de la 11 martie, a atins cel puţin 23 de metri, potrivit unui studiu japonez citat vineri de cotidianul Yomiuri Shimbun, potrivit France Presse.



Institutul de Cercetare al Porturilor şi Aeroporturilor din Japonia a măsurat la Ofunato, în prefectura Iwate, tsunami-ul care a ras de pe hartă oraşe întregi, potrivit sursei citate.

Cel mai puternic tsunami produs după un seism în Japonia a atins 38,2 metri, în 
1896, precizează cotidianul nipon.

Studiul institutului a fost făcut vineri, graţie unui sistem de poziţionare prin satelit GPS şi altor instrumente de măsură, adaugă Yomiuri Shimbun. Autoritatea de Informare Geospaţială japoneză a anunţat că minimum 400 de kilometri pătraţi de teren au fost inundaţi de tsunami-ul din 11 martie.

Un reprezentant al institutului a declarat că, fără protecţiile de coastă actuale, care în 1896 nu existau, ultimul tsunami ar fi fost, probabil, cel mai puternic care a lovit Japonia. Această cifră ar putea fi reevaluată, în creştere, a anunţat această autoritate niponă, pentru că urmează acum analizarea fotografiilor aeriene pentru 20% dintre zonele sinistrate.

Sursa: Jurnalul național

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu