sâmbătă, 19 martie 2011

Cum sa scapi de acnee

Kta30_largePoate ca “haina nu face pe om”, dar prima impresie conteaza. Un chip plin de cosuri isi pierde din stralucire si atractivitate la prima vedere. Acnee, cosuri…oricum ai spune inseamna neplacere, stres, cauza unor depresii sau pierderea incederii in sine.
Acneea apare cu precadere la varsta pubertatii, dar este intalnita si la maturitate. Se manifesta prin eruptii purulente pe fata si/sau corp, prin umplerea porilor cu un exces de sebum, agravat de aparitia unor bacterii care provoaca infectia.
Cauzele sunt diverse si rezolvarea difera de la individ la individ, in functie de reactia organismului. Exista insa si cateva reguli general valabile, pe care, daca le respecti, ai mari sanse sa recapeti un chip frumos si luminos.
  1. Nu stoarce cosurile! Procedeul de stoarcere a cosurilor este extrem de invaziv si reprezinta o metoda sigura de raspandire a infectiei, de multiplicare a pungilor de puroi. In plus vei ramane cu semne pe fata toata viata si sigur nu vrei asta.
  2. Respecta regulile de igiena corporala! Evita sa pui mana murdara pe fata, schimba des fata de perna, spala-te cat mai des, fara a cadea in extrema cealalta. Daca folosesti prea des sapunul, mai ales unul nepotrivit pentru spalarea fetei, pielea devine uscata.
  3. Utilizeaza produse cosmetice de calitate! Nu face abuz de creme, farduri si nici nu da navala in primul cabinet cosmetic care iti iese in cale. Vorba ceea: „ obrazul subtire, cu cheltuiala se tine”.
  4. Nu aplica tratamente „ dupa ureche”! E posibil sa-ti faca mai mult rau decat bine. Tratamentele de genul Roaccutane care au efect pe termen scurt pot face ravagii pe termen lung in ceea ce priveste starea de sanatate generala.
  5. Consulta medicul dermatolog! Intotdeauna este de apreciat sfatul specialistului. Medicina a evoluat si ti se pot recomanda tratamente eficiente, de la pastile si creme pana la fototerapii sau terapii cu lumina albastra, realizate in cabinete specializate.
  6. Nu te lasa prada miturilor! De-a lungul timpului, datorita frecventei cu care este intalnita, au aparut diverse opinii legate de modul de a scapa de acnee, de la adoptarea unei anumite diete pana la cele legate de activitatea sexuala. Unele te pot ajuta sa-ti pastrezi o fata si un corp frumos si sanatos, dar putin probabil sa te si scape de punctele neplacute de pe piele.
  7. Ai grija la alimentatie! Incearca sa iti dau seama cand anume iti apar cosurile si daca exista un anume tipar. Schimba-ti obiceiul alimentar pentru 2-3 saptamani si vezi daca se observa vreo schimbare. Anumite alimente pot sa determine reactii in corp care se reflecta in acnee. De exemplu pentru unele persoanele laptele si produsele lactate au acest efect.
  8. Asteapta! Nu e raspunsul pe care il asteptai, dar daca esti la varsta pubertatii trebuie sa stii ca aceasta manifestare va trece o data cu varsta.
Ai grija: Expunerea prelungita la razele solare iti poate da senzatia ca acneea a disparut, dar aceasta va reapare si poti risca un cancer de piele.
Acneea este o boala de care prea putini scapa, difera doar perioada si durata in care apare. Insa, oricat te-ar chinui prezenta ei, nu trebuie sa clachezi psihic. Exista intotdeauna o solutie, ai nevoie doar de rabdare si perseverenta.

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu