sâmbătă, 19 martie 2011

Cum sa renunti la Cola sau PEpsi?

15JUL/105
Cata Cola sau Pepsi ai baut astazi? Dar apa, cata ai baut? Ceva mai putina decat cola sau alte bauturi carbogazoase? Acea imensitate de sticla de 2 litri cu continut dulce-negru a devenit o obisnuinta pe biroul tau? Ai in permanenta cateva doze de cola in frigider? Si tot cumperi, si tot cumperi?
Trebuie sa te opresti! Stiu. Nu este usor. Vorba aceea, “been there… done that”.
Nu ne crezi? Atunci poate motivele urmatoare te fac sa te razgandesti pentru ca astfel de bauturi (denumite in continuare aici generic “cola”):
  1. - ingrasa, duc la obezitate
  2. - provoaca diabet
  3. - distrug oasele, fiind o cauza a osteoporozei
  4. - cariaza dintii
  5. - dauneaza rinichilor
  6. - maresc viteza sangelui
  7. - provoaca dureri de stomac
  8. - ataca ficatul
  9. - dauneaza metabolismului
  10. - slabesc sistemul digestiv
  11. - deshidrateaza
  12. - au un continut ridicat de cafeina si toxine
  13. - cauzeaza cancer de pancreas
  14. - sunt un factor al atacului de cord
  15. - afecteaza fertilitatea barbatilor
Daca esti consumator inrait, ar trebui sa reduci drastic doza zilnica iar in timp chiar sa o elimini. Cum?
Iata cateva sfaturi:
  1. Noteaza-ti, mare si la loc vizibil, dezavantajele consumului de cola (poti copia lista de mai sus). Un loc potrivit este ecranul monitorului – in background, mai ales daca biroul este locul unde consumi cel mai mult. Nici un reminder pe mobil nu ar strica.
  2. Fii convins ca trebuie sa renunti la Cola si Pepsi. Evita acel “voi incepe de luni, de la inceputul lunii viitoare sau de la anul”. Nu este moment mai potrivit decat “ACUM”. Apropo, cata cola ai acum pe birou sau in frigider? 1 litru, 2 litri? Cum ar fi daca ai varsa-o chiar acum in chiuveta si ai inlocui-o cu un ceai sau o apa plata, eventual cu o felie de lamaie?
  3. Alege-ti modalitatea prin care vrei sa elimini consumul de cola:
    1. - dintr-o data, este mai greu la inceput, dar dureaza mai putin.
    2. - treptat, in fiecare saptamana bei doar ¾ din cantitatea bauta in saptamana anterioara.
    Daca esti un consumator inrait, in primele zile de la punerea in aplicare a deciziei este posibil sa ai dureri de cap, letargii, oboseala, senzatia de sete permanenta, stare de stres, dar acestea sunt normale si trecatoare si sunt datorate neingerarii cafeinei.
  4. De cele mai multe ori, consumam cola pur si simplu pentru … a bea ceva. Pregateste-te mereu sa ai la indemana ceai, lapte sau apa pentru a raspunde acelui impuls de a bea ceva.
  5. Nu mai cumperi Cola, Pepsi sau alte bauturi de acest fel! Nu ai, nu bei! Este simplu.
    In plus, evita locurile in care se consuma astfel de bauturi. De exemplu, orice fast food iti propune langa o felie de pizza, o sticla de cola. E rece, e atragatoare, dar poate fi la fel de bine inlocuita cu o sticla de apa. Evita si anturajul in care se bea “la greu” cola. Sau anunta-ti si prietenii de marele plan. Poate ii atragi de partea ta. Daca nu, si totusi sunt adevarati prieteni, cu siguranta te vor intelege si te vor sustine.
  6. Si apropo de prieteni.…
  7. Convinge un prieten sa renunte la cola in acelasi timp si…start, care-i mai ambitios. Cine consuma mai putina cola in 1 saptamana, o luna, 6 luni. Sau cine reuseste sa bata recordul de abstinenta. De cola evident :)
  8. Fa sport. Ajuta. Ajuta foarte mult. Sunt eliminate toxinele din corp. In plus, nu vei mai simti nevoia de bauturi carbogazoase. Vei aprecia apa plata mai mult ca orice.
  9. Consuma multe fructe si legume proaspete. Cola este consumata de multe ori si pentru ca este dulce. Dulci si zemoase, fructele sunt un inlocuitor perfect. Intr-adevar, cola este mai comod de cumparat si consumat, dar mersul la piata se poate transforma intr-o adevarata placere. Daca nu ai timp, au aparut destul de multe companii de “home delivery” chiar si pentru fructe. Ceva fructe bune mai gasesti si in supermarketuri, deshise pana la ore tarzii sau chiar non stop. Nu mai ai nici o scuza!
  10. Bea multa apa, ceaiuri si sucuri 100% naturale.
  11. Inainte de a te lasa tentat de un pahar cu o astfel de bautura, gandeste-te intotdeauna la cat rau provoaca. Si… inapoi la punctul 1. Fii consecvent, cea mai importanta este puterea de a iti mentine decizia.
Nu uita: Se poate! Totul depinde de tine!

Tot nu esti convins? Urmareste filmuletul de mai jos:

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu