sâmbătă, 19 martie 2011

Particule radioactive eliberate de la centrala Fukushima au ajuns în SUA

Particule radioactive eliberate în atmosferă de la centrala Fukushima 1 au ajuns în America de Nord. Oficialii americani dau asigurări că este vorba despre o cantitate minusculă de radiaţii care nu pun sănătatea populaţiei în pericol.




Particulele radioactive au fost detectate de aparatura specială în apropiere de oraşul Sacramento. Agenţia americană pentru protecţia mediului spune că
acest fapt nu a dus la o creştere a nivelului radiaţiilor în California şi că cetăţenii nu trebuie să îşi facă griji.

Specialiştii avertizau la începutul săptămânii că în urma emisiilor din timpul accidentului de la centrala Fukushima 1 vor fi eliberate în atmosferă elemente radioactive care ar putea ajunge şi pe continentul american.

Pe de altă parte, niveluri anormal de ridicate de radioactivitate au fost depistate în lapte şi spanac în prefecturile Fukushima şi Ibaraki, situate în apropierea centralei nucleare, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano.

"Un nivel de radioactivitate care depăşeşte limita legală în Japonia a fost detectat la o probă de lapte prelevată în prefectura Fukushima şi pe şase eşantioane de spanac din prefectura Ibaraki", a declarat el.

Aceste niveluri nu sunt periculoase pentru sănătate , a subliniat însă Edano, care a cerut populaţiei să îşi păstreze calmul, în cadrul unei conferinţe în care a anunţat rezultatele problelor prelevate din produsele alimentare.

"Comparativ cu consumul mediu de lapte al japonezilor, chiar dacă cineva ar bea lapte contaminat timp de un an, doza de radiaţii pe care ar primi-o ar fi echivalentă cu cea a unei radiografii", a precizat purtătorul de cuvânt, vorbind din prefectura Fukushima.

"Chiar dacă o persoană ar continua să mănânce spanac contaminat timp de un an, nivelul de radiaţii ar fi echivalent cu o cincime din doza unei radiografii", a adăugat el.

Ministerul Sănătăţii le-a ordonat autorităţilor locale să ancheteze pentru a stabili provenienţa precisă a alimentelor contaminate, pentru a afla unde au fost distribuite acestea şi, în funcţie de rezultat, pentru a se opri vânzările şi a se lua măsurile adecvate, a declarat Edano.

Sursa: realitatea.net și mediafax.ro

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu