marți, 22 martie 2011

TOP 5 Informații interesante despre creier

Creierul uman fascinează în continuare. Oamenii de știință sunt surprinși în fiecare zi despre complexitatea acetui organ și - spre marea noastră bucurie - reușesc să deschidă noi uși, până acum necunoscute, ale uneia dintre cel mai puțin înțelese zone din corpul uman. 



Creierul este cel mai mare consumator de energie
În ciuda faptului că reprezintă doar 2% din greutatea corporală, creierul este cel mai mare cunsumator de 
energie din corpul uman. În același timp, creierul are nevoie de 15% din capacitatea inimii și 20% din totalul de oxigen ca să poată să funcționeze corect. Acest lucru fascinează lumea medicală, deoarece nu se cunoaște exact de ce majoritatea energiei este stocată și consumată de acest organ.

Ca sa exista e o functionare corecta, corpul uman este dotat cu 3 artere principale care duc catre creier. Daca una dintre acestea se infunda sau sufera orice fel de problema, persoana respectiva intre imediat in criza.

95% din creier se dezvolta (fizic) pana la varsta de 7 ani
Creierul nu creste impreuna cu organismul. Pana la varsta de 7 ani, 95% din creier este perfect dezvoltat ca si in cazul unui adult. Exista foarte multa lume care considera ca acest organ se dezvolta concomitent cu corpul, adica un copil de 7 ani are un creier mai mic decat un adolescent, care la randul lui are un creier mai mic decat cel al unui adult. Acest lucru nu este adevarat.

Astfel, 95% din masa creierul este identica incepand cu varsta de 7 ani la cam toate persoanele.
Interesant este ca probabil astfel se explica si faptul ca bebelusii consuma la nivelul creierului de 2 ori mai multa energie decat in cazul unui adult.

Mergand mai departe, exista diferente fizice si intre barbati si femei. Se cunoaste faptul ca barbatii au un creier mai mare decat al femeilor, dar din pacate acest lucru nu aduce imbunatatiri in privinta capacitatii intelectuale. In concluzie marimea creierului nu reflecta si gradul de inteligenta. Despre acest subiect vom discuta pe larg in alt articol.

“10%” este un mit
Majoritatea dintre noi au auzit din diferite surse faptul ca oamenii folosesc doar 10 la suta din capacitatea creierului. Din pacate trebuie sa anuntam ca aceasta varianta este total falsa. Toate studiile recente indica faptul ca omul isi foloseste mai bine de 90% din capacitatea creierului (trebuie recunoscut faptul ca nu toate zonele din creier sunt folosite in acelasi timp).TOP 5 Ce nu stiai despre: Surprinzatorul Creier

Oricum, in cazul unei leziuni la creier, majoritatea persoanelor raman cu sechele. Daca doar 10 la suta din suprafata creierul era folosita atunci foarte multi ar fi scapat din accidente foarte usor.

Imaginile oamenilor de stiinta cu privire la acest organ confirma faptul ca in timpul unor activitati, omul foloseste diferite zone ale creierului ajungandu-se astfel la un procent de 90% in unele cazuri si in altele chiar spre 99%.

Creierul nu “simte” durerea
Atunci cand va doare capul trebuie stiut ca nu va doare creierul. Nici macar, in 80% din cazuri, creierul nu are nicio legatura cu durerea de cap. Mai exact, creierul ca organ nu are stimuli nervosi, deci practic nu poate experimenta durerea. Acest lucru face posibila operatia pe creier, cand pacientul este perfect constient, deoarece nu exista nevoia unei anestezii.

Stimuli nervosi au in schimb majoritatea muschilor si pielea care inconjoara cutia craniana, unde intr-adevar este resimtita durerea.

Celulele creierului se regenereaza
De aproximativ 100 de ani s-a perpetuat un mit care suna in felul urmator: Celulele creierului sunt singurele care nu se regenereaza. Din pacate si aici exista o dovada care sa demonstreze contrariul.

Celulele creierului (nu neaparat neuronii) se regenereaza, iar in prezent exista destul de multe dovezi care demonstreaza ca si neuronii se pot regenera in anumite cazuri. Aceste descoperiri reusesc sa contribuie masiv la dezvoltarea medicinei si probabil reprezinta vesti bune pentru cei care duc o viata mai putin linistita…

Sursa: yuppy.ro

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu