sâmbătă, 5 martie 2011

Fantomele din Turnul Londrei 26 S


Una dintre cele mai populare atracții turistice din Londra, dacă nu cea mai populară, este Turnul Londrei. Turnul, denumit și Her Majesty’s Royal Palace and Fortress, a fost construit în anul 1078 de către William Cuceritorul. Iniţial palat, turnul este mai cunoscut în zilele noastre ca fiind închisoare, dar și locul bântuit de fantome ”în vârstă” de sute de ani.
1. Thomas A. Becket
Prima fantomă semnalată în Turnul Londrei a fost cea a lui Thomas A. Becket. Astfel, în timpul unei reconstrucţii a unei părți a turnului, se pare că Thomas a fost nemulţumit de construcţie şi legenda spune că fantoma  zgâlțâia peretele cu o cruce, determinându-l astfel să se năruie. Peretele curții interioare a fost construit de către Henric al III-lea, nepotul celui care a fost responsabil de moartea lui Thomas Becket. Pentru ca fantoma să-și găsească liniștea, Henric a construit o capelă în Turn şi i-a dat numele în onoarea lui Becket. De atunci, fantoma lui Becket nu s-a mai ivit.
2. Doi prinți
În anul 1483, se pare că doi prinți, Edward al V-lea, în vârstă de 12 ani, şi Richard, Duce de York, în vârstă de 10 ani, au fost ucişi. Câțiva ani mai târziu, paznicii au afirmat că în timp ce își făceau rondul prin turn, au văzut două siluete micuțe în cămăși de noapte, care lunecau pe trepte, dispărând apoi în partea de jos a scărilor. Când au fost observate mai târziu, ele se țineau de mână și se balansau de-a lungul meterezelor. În acea vreme, gardienii nu au știut ale cui ar fi putut fi fantomele, dar în anul 1674, lucrătorii au descoperit într-o ladă rămășițele a doi prinți. Amândoi au avut parte apoi de o înmormântare princiară.
3. Fantomele Regelui Henric al VIII-lea
Toată lumea cunoaște povestea lui Anne Boleyn, una dintre soțiile lui Henric al VIII-lea. Acesta își dorea un moștenitor, iar după 9 luni, când a aflat că bebelușul s-a născut mort, a acuzat-o de infidelitate, iar regina a fost decapitată în 1536.
Fantoma sa încă bântuie turnul, în special în locul în care a avut loc execuția. Unii au afirmat că au văzut fantoma reginei conducând o procesiune de fantome pe culoarele Chapel Royal of St Peter ad Vincula, iar uneori a fost zărită plutind deasupra locului său de veci din capelă. Adeseori a fost văzută fără cap, cunoscută fiind ca regina care și-a pierdut capul deoarece nu a putut să ofere un moștenitor.
Contesa de Salisbury, în vârstă de 70 de ani, a fost executată tot de către regele Henry al VIII, dar din motive politice. Cu toate acestea, nu a fost ucisă prin decapitare ca și Anne Boleyn. Contesa nu a vrut să își pună capul pe butuc pentru a fi omorâtă ca un trădător, deoarece nu se considera așa. În momentul în care călăul s-a îndreptat către ea cu toporul, contesa a fugit, dar călăul a urmărit-o. În cele din urmă, călăul a prins-o și a ciopârțit-o. Fantoma ei poate fi zărită și astăzi, iar cine o vede poate observa că se repetă actul asasinării, pentru că o umbră de topor apare în locul în care ea a fost ucisă.
Catherine Howard a fost cea de-a cincea soţie a regelui Henric al VIII-lea, cu care s-a căsătorit la scurt timp după anularea căsătoriei sale cu Anne de Cleeves. După doi ani de la căsătorie, noua regină a fost condamnată la moarte de către Henric pentru adulter, deoarece adulterul era considerat trădare. Deși în momentul decapitării Catherine era calmă, cu o zi înainte a fost văzută alergând pe holuri implorând milă. După ce a fost decapitată, din ziua următoare, fantoma sa a început să fie zărită fugind pe holurile turnului și strigând după ajutor.
4. Fantome de animale
Pentru un timp, Turnul Londrei a adăpostit menajeria regală. Printre animale se numărau lei, ursi, păsări, maimuţe, leoparzi și chiar un elefant, iar după ce au murit, unele dintre ele au rămas în turn. Potrivit un raport, într-o noapte din luna ianuarie a anului 1815, un paznic își făcea rodul când a văzut un urs în dreptul unei uși. Ursul s-a repezit la el, iar paznicul l-a străpuns cu baioneta; în acel moment, ursul a dispărut. După câteva ore, paznicul a fost găsit leșinat, iar puțin mai târziu a și murit, mulți fiind de părere că decesul ar fi survenit datorită a ceea ce ar fi văzut.
5. Turnul de Sare
Turnul de Sare reprezintă partea cea mai bântuită a Turnului Londrei și mulţi oameni simt că ceea ce se află în turn este ceva foarte înfricoşător. Turnul de sare este o parte foarte veche a turnului şi se spune că în această zonă câini nu vor să intre, aceștia simțind că aici există ceva cu care nu vor să se întâlnească. Unul dintre Gardienii Yeoman, ce reprezintă un simbol al turnului, chiar şi în ziua de astăzi, a afirmat că a fost gâtuit de ceva ce nu era acolo. Din acel moment, Gardienii Yeoman nu au mai intrat în această parte a turnului după apusul soarelui.
O altă legendă povestește despre un soldat care a făcut de gardă în anul 1864; atunci acesta a văzut o persoană pe care a aamenințat-o că o omoară dacă nu părăsește imediat zona. Deoarece persoana respectivă nu vroia să se îndepărteze, paznicul a străpuns-o cu baioneta, exact cum a procedat și paznicul cu ursul, iar aceasta imediat a dispărut. Bărbatul a fost găsit inconştient la postul său şi a fost trimis la Curtea Marțială, sub acuzația de a-și fi neglijat postul.
6. Turnul Alb
Cea mai veche zonă a palatului este Turnul Alb, iar acolo este reședința Doamnei în Alb. Se pare ca White Lady este o apariție ce se prezintă câteodată acelora care vizitează turnul. Se povestește cum că o dată ea ar fi făcut cu mâna de la o fereastră unor copii care se aflau în clădirea de vis-a-vis. Iar la intrarea în capela Sf. Ioan se simte un miros de parfum ieftin care de multe ori a provocat vărsături celor ce vizitau zona, din cauza mirosului greu.
În galeria unde este expus setul de armuri ale lui Henric al VIII-lea, paznicii au raportat o senzație de greutate ca și cum ar fi apăsați și striviți, senzație care se pierdea doar după ce părăseau sala. Un alt  paznic a povestit că a avut o dată senzația unei glugi puse peste cap și a simtit cum este sugrumat. Când a reușit în cele din urmă să scape, a văzut că nimeni altcineva nu se afla în sală, dar el avea pe gât urme de degete, ceea ce dovedea clar că fusese victima unui atac.

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu