miercuri, 22 decembrie 2010

Despre craciun

Despre Craciun

Semnificatia religioasa a Craciunului este nasterea Mantuitorului Isus Hristos, fiul lui Dumnezeu trimis pe pamant sa ajute oamenii sa devina mai buni, mai credinciosi, mai ingaduitori. Aceasta sarbatoare semnifica nasterea, creatia si vesnicia Universului. Prin nastere se perpetueaza specia umana si viata devine vesnica. In aceste zile suntem mai buni, mai veseli, mai sanatosi si mai umani.

Fiecare om, copil sau batran, isi aminteste cu placere sarbatorile de Craciun si momentele speciale pe care le-a trait. Copiii il asteapta cu nerabdare pe Mos Craciun in fata caruia recunosc fara teama daca au fost cuminti sau au facut nazbatii. Ei stiu ca Mosul este iertator si le aduce daruri mai ales daca spun o poezie sau canta o colinda.

Oamenii maturi sau cei deja batrani sunt emotionati amintindu-si de copilarie, de darurile de Craciun pe care le primeau chiar si cei saraci. Cand eram copii nu prea intelegeam de ce Mos Craciun aducea unor copii mai multe daruri, iar altora mai putine. Explicatia venea de obicei din partea parintilor si era foarte simpla: Mos Craciun aduce cadouri mai multe copiilor care au fost foarte cuminti. Acesta este si astazi un argument foarte serios si este o motivatie puternica pentru copii care se straduiesc sa devina mai cuminti, mai harnici si mai ascultatori pentru ca anul viitor sa primeasca mai multe daruri.

Pe langa sosirea lui Mos Craciun o alta bucurie este Bradul de Craciun, acest pom venerat, care ramane verde tot anul, ne aduce in case mirosul padurii, este simbolul puritatii si vesniciei. Intreaga familie participa cu veselie la ritualul impodobirii bradului cu globuri multicolore, beteala, dulciuri si beculete colorate.

In feerica seara de Craciun sunt emotionante colindele care vestesc nasterea lui Isus cel trimis de Dumnezeu sa mantuiasa oamenii de pacate, ura, invidie.

Copiii merg cu colindul din casa in casa, infrunta gerul, zapada, canta cu veselie, cu insufletire chiar daca au nasucurile inghetate si primesc cu bucurie daruri, colaci, nuci, mere etc.

Sarbatorile de Craciun sunt minunate mai ales in sate unde se respecta traditiile stravechi. Peisajul de iarna este emotionant: casutele sunt luminate, prin geamuri licaresc lumanari si globuri colorate, iar mesele sunt pline de bunatati traditionale: carnati, sarmale, caltabosi, colaci, cozonaci.

Amintirile sarbatorilor de Craciun din copilarie ne intristeaza uneori pentru ca realizam ca nu putem da timpul inapoi, dar e minunat sa primim in casele noastre cu lacrimi de emotie in ochi pe copiii si nepotii nostri care ne ureaza tot ce e mai frumos si ne incalzesc sufletele cu veselia si tineretea lor.
CRACIUN FERICIT !
Fie ca spiritul bland al Craciunului sa ninga asupra voastra doar bucurie, pace, armonie, sanatate si prosperitate!

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu