duminică, 26 decembrie 2010

Ce nu stit desrpe maimute

Unii oameni cred ca maimutele ne sunt stramosi directi. Altii sustin ca nu exista blasfemie mai mare ca aceasta. In schimb, si unii si altii cunosc doar la nivel superficial simpaticele mamifere arboricole. Putini sunt cei care si-au dedicat viata descifrarii caracteristicilor si comportamentului fiintelor care, vrem nu vrem, ne seamana in mare proportie. Cel putin, la nivel fizio-biologic. Pentru toti, am cautat si am ale cele mai interesante detalii ale vietii marelui grup al maimutelor.
1. De la bun inceput trebuie subliniat ca nu toate maimutele sunt… maimute. Sau, mai bine spus, unele sunt mai maimute decat celelalte. Cum asa? Ei bine,mamiferele arboricole pe care omul obisnuit le include sub titulatura generala de maimute sunt, de fapt, impartite in 3 mari categorii, cu diferente notabile intre ele. Primatele sau maimutele antropoide sunt cele mai apropiate de oameni, aici fiind grupati cimpanzeii, gorilele, orangutanii si gibonii. In grupa a doua sunt incluse asa-numitele maimute din Lumea Veche, adica diferitele specii de babuini, madrili, macaci (foto, jos) si cercopiteci, maimute inferioare celor din prima grupa si prevazute in plus cu cozi. In ultima grupa, a maimutelor din Lumea Noua sau Platyrrhina, dupa cum le numesc biologii, intalnim maimutele din America Centrala si de Sud, care cuprind cele mai primitive specii de maimute din prezent, cu nasul latit si turtit.
2. Cimpanzeii sunt singurele maimute care beau apa folosindu-se de un “pahar” : o frunza rasucita in acest scop. Tot cimpanzeii invata imediat sa foloseasca o cana sau un pahar “adevarat”. De asemenea, cimpanzeii se spala pe dinti, asemenea oamenilor.
3. Cu toate ca au o talie inferioara oamenilor, dintii cimpanzeilor sunt mult mai mari si mai solizi.
4. Masculul maimutei urlatoare din Amazonia este cea mai zgomotoasa creatura de pe Terra. Urletul scos de acesta se aude pe o distanta de 16 kilometri.
5. O maimuta a fost singurul animal judecat si condamnat intr-un procesdesfasurat secolul trecut in statul american Alabama. Maimuta a fost acuzata de fumat in public si urinat pe oameni!
6. La ora actuala, in lume traiesc 264 de specii de maimute, dintre care 21 sunt maimute antropoide.
7. Cea mai mica maimuta este marmosetul pigmeu (Cebuella pygmaea) care atinge dimensiuni maxime de 14 cm – inaltime si 75 grame – greutate.
8. Cea mai rara maimuta din lume este tamarinul auriu (Leontopithecus chrysopygus) care mai traieste doar in doua zone impadurite din apropierea orasului brazilian Sao Paulo. Cercetatorii estimeaza ca mai vietuiesc circa 75 de exemplare.
9. Cea mai mare maimuta tipica este mandrilul sfinx (Mandrillus sphinx), masculii cantarind in medie 45 kg, cel mai greu mascul atingand 54 kg intr-o gradina zoologica.
10. Cea mai mare maimuta antropoida si cea mai mare primata din lume este gorila. In anul 1920 a fost impuscat in Zair un mascul inalt de 1,88 metri si care cantarea 260 kilograme. Cea mai mare gorila din toate timpurile a fost un mascul de gorila de munte, denumit N’gagi, care a decedat la varsta de 18 ani, la gradina zoologica din San Diego, in anul 1944. N’gagi cantarea 310 kg, cercetatorii banuind ca devenise obez din cauza captivitatii si a abundentei de mancare, fapt care, probabil, a dus la decesul sau la o varsta relativ tanara.
11. Maimuta care a trait cel mai mult, din datele pe care le detinem, este un orangutan (Pongo pygmaeus), pe numele sau Guass, care a murit la data de 8 februarie 1977 intr-o gradina zoological din orasul american Philadelphia. Guass avea 59 de ani si era in evidentele gradinii zoologica de la varsta de 13 ani.
12. Cu exceptia macacului japonez care traieste in zone reci, toate maimutele se pot imperechea in toate lunile anului.
13. Cu exceptia primatelor, maimutele nu racesc.
14. Cimpanzeii si babuinii sunt maimutele care consuma cel mai frecvent carne. Ambele specii au fost observate vananad, in mod organizat, pasari, pui de mistreti sau antilope si, mai ales, maimute mai mici.
15. Cimpanzeii impart cu oamenii circa 99% din bagajul genetic. Inca mai surprinzator este faptul ca cimpanzeii au mai multe gene comune cu oamenii decat au cu gorilele. Cu alte cuvinte, un cimpanzeu este mai asemanator cu un om decat cu o gorila, ruda sa din padurile Africii ecuatoriale.
16. Din anul 2008 pana in prezent au fost descoperite 81 de noi specii de maimute in bazinul Amazonului.
17. Masculul dominant dintr-un grup de maimute-veverita are un mod aparte de a-si sublinia suprematia. In fiecare saptamana, isi aliniaza subordonatii masculi si… urineaza pe fiecare in parte!
18. Maimutele urlatoare sunt cele mai lenese maimute. Isi petrec 80% din viata dormind.
19. Conform unor studii amanuntite, dintre toate maimutele detinute in captivitate, cimpanzeii se masturbeaza cel mai mult. In zilele cand sunt stresati, o fac si de 7-10 ori pe zi…
20. Tot cimpanzeii masculi sunt maimutele cu cele mai mari testicole. Mult mai mari decat cele ale orangutanilor si gorilelor.
21. Toate maimutele se pot infesta si pot fi purtatoare de tuberculoza, hepatita si herpes de tip B.
22. Maimutele din Africa si Asia au intotdeauna cate 32 de dinti. Fiind mai primitive, maimutele din America Centrala si de Sud, au 36 de dinti.

23. Maimutele din America de Sud sunt nocturne, pe cand cele din Asia si Africa sunt prin excelenta diurne.
24. Incepand cu anul 1973, numai in Statele Unite, peste 60.000 de maimute de toate tipurile si speciile au fost torturate si ucise in experimente stiintifice de laborator. In Uniunea Europeana, doar in anul 2004, circa 10.000 de maimute au fost sacrificate in experimente in numele stiintei…
25. Islamul interzice cu desavarsire consumul carnii de maimuta.
26. In cadrul unui experiment desfasurat in anul 1924 in New York, un cimpanzeu mascul a inregistrat o tractiune cu bratul drept de 384 kg, forta care a fost masurata cu un dinamometru. In conditii similare, un om de greutate asemanatoare, a obtinut o forta de doar 95 kg.
27. Un alt cimpanzeu, care cantarea doar 45 kg, a putut ridica usor de la sol cu ambele brate, o greutate de 272 kg.
28. Un mascul adult de gorila poate ridica aproximativ 900 kg.
29. Cimpanzeii bonobo se folosesc de bete cu care se apara de dusmani sau se dueleeaza intre ei, ca niste spadsini, in jungla africana.
30. Din studiile cercetatorilor rezulta ca bonobo si delfinii sunt singure specii din lumea animala care desfasoara interactiuni sexuale din pura placare, nu doar din instinctul de a avea pui…

1 ciocoleti:

andreea spunea...

Si ne mai miram ca ne tragem din maimute .

Trimiteți un comentariu