joi, 23 decembrie 2010

Craciunul la poalele Carpatilor

Ucraina, Slovacia, Ungaria si Romania sunt tarile care se afla la poalele Carpatilor. Aici traiesc mai multe natiuni (ucraineni, rusi, maghiari, romani, slovaci, sasi) si religii (reformata, catolica, ortodoxa, baptista, evanghelica, greco-catolica) laolalta.

Multe traditii se leaga de fertilitatea pamantului. De Craciun, pe podea si sub fata de masa se aseaza seminte de grau, iar de ziua sfantului Luca, seminte de porumb.

Un obicei greco-catolic interesant este si umblatul cu steaua: in Ungaria in multe locuri copii umbla cu steaua de Boboteaza, la ortodocsi insa se umbla de Craciun. Trei copii mai mici umbla din casa in casa imbracati ca cei trei crai de la rasarit cu o stea si duc in casa oamenilor mesajul ingerilor.

Sarbatoarea oficiala este pe 25 si 26 decembrie; fiecare populatie isi sarbatoreste Craciunul dupa propria religie, dar respecta si Craciunul celorlalte religii.

La tara este un obicei strabun faptul ca nu se lucreaza de sarbatoarea fiecarei religii iar bucataresele invata una de la cealalta retetele mancarurilor fiecarei natiuni si religii.

1 ciocoleti:

andreea spunea...

Sunt multe obiceiuri dar multe nu se mai tin .

Trimiteți un comentariu