vineri, 28 ianuarie 2011

Nu stiu daca si cat stiti, desi macar o mica banuiala tot aveti, dar pozitia in care dormim poate dezvalui o multime de lucruri interesante despre personalitatea noastra. Aparent banala pozitie in care adormim, desi de multe ori e diferita de cea in care ne trezim, ascunde o sumedenie de semnificatii asupra felului nostru de a fi. Asa ca mare grija, caci daca atunci cand suntem treji ne putem controla gesturile si trairile, in timpul somnului devenim extrem de vulnerabili din acest punct de vedere.

In timp insa, prin autosugestie si autoeducatie, apare posibilitatea de a controla pozitiile de somn, in asa fel incat acestea sa fie cele potrivite sipentru eventualele probleme de sanatate: exista pozitii speciale in care dorm, spre exemplu, cei care sforaie sau cei care sufera de probleme digestive. Astfel, acestia din urma ar trebuie sa doarma cat mai mult pe burta; iar celor predispusi la sforait le sunt recomandate pozitiile stea de mare si soldat. 

Asa cum probabil banuiti, pe acest subiect s-au scris numeroase carti, cele mai multe dintre acestea facand diferenta intre felul in care dormim atunci cand suntem singuri, si felul in care dormim cand suntem cu altcineva in pat. Prezentarea de fata va face referire exclusiv la pozitiile adoptate in mod individual. 

Ce spune despre tine pozitia in care dormi?Cei care au analizat mai pe indelete fenomenul au ajuns la concluzia ca exista un numar destul de mare (s-ar parea ca 39) de pozitii in care dormim, sase dintre acestea fiind insa mai comune.

Dar sa luam pe rand cele mai frecvente pozitii de somn, si sa vedem ce ascund acestea... 

1. Pozitia in cadere libera(pe burta, cu mainile in jurul pernei si capul intr-o parte): dezvaluie o persoana comunicativa, prietenoasa, galagioasa, organizata, careia nu-i plac situatiile extreme si nici criticile, destul de agitata la interior si irascibila. Unei astfel de persoana ii pasa foarte mult ce cred cei din jur despre ea, motiv pentru care isi da toata silinta sa se faca cat mai placuta...uneori exagerat de evident. 

2. Pozitia stea de mare (pe spate cu ambele maini in jurul pernei): releva o persoana puternica, increzatoare in steaua ei, dornica de cunoastere, senina, deschisa la nou, plina de idei inovatoare si excentrice pe care putini le inteleg, extrem de sociabila, prietenoasa, careia nu-i place sa fie in centrul atentiei. Persoanele care adopta aceasta pozitie in somn sunt foarte atente si afectuoase cu propria familie, dar sunt si niste prieteni de mare incredere, fiind oricand gata sa-i asculte pe ceilalti si sa le ofere ajutorul neconditionat. Cu toate acestea, ajung cu greu sa cunoasca dragostea adevarata, sa iubeasca pe cineva cu toata fiinta.
3. Pozitia fetus (ghemuit, pe o parte, cu genunchii ridicati, de parca ar strange ceva sau pe cineva la piept), cea mai comuna dintre pozitii, preferata in special de reprezentantele sexului frumos: dezvaluie o persoana nesigura, ezitanta, nehotarata (chiar usor deprimata si deprimanta) care simte nevoia sa fie ocrotita in viata de zi cu zi, motivpentru care, in permanenta, este in cautarea unui protector, acel cineva care sa-i ofere mult ravnitul sentiment de siguranta, in completarea celui de iubire; o persoana dura in aparenta, insa foarte sensibila la interior; o persoana timida in momentul in care stabileste primul contact cu cineva, dar extrem de relaxata in scurt timp. 

4. Pozitia copacului (pe o parte, cu bratele pe langa corp): descrie o persoana sociabila, careia ii place sa se integreze in grupuri cat mai mari si mai diversificate, care nu se consuma pentru tot felul de probleme marunte, cu o imensa incredere in oameni, fie ei straini sau nu, care se traduce, in general, prin naivitate si vulnerabilitate, putand fi foarte usor de pacalit si manipulat. Un lucru bun il constituie faptul ca aceasta incredere se manifesta si in ceea ce priveste propria persoana, motivpentru care o astfel de persoana va avea mult succes in tot ceea ce va decide sa faca.

5. Pozitia de tanjeala (pe o parte, cu ambele maini intinse inainte): releva o persoana care desi mai deschisa din fire, poate fi, de multe ori, si extrem de suspicioasa, si chiar cinica. O astfel de persoana se hotaraste, in general, destul de greu, insa odata luata o decizie, cu greu mai poate fi schimbata. 

6. Pozitia soldatului (pe spate, cu bratele intinse pe langa corp): caracteristica persoanelor rezervate, tacute, introvertite si extrem de exigente, si nu doar cu propria persoana, ci si cu cei din jur, de la care au pretentii foarte mari. Persoanele care dorm in pozitia soldatului tind sa stabileasca pentru ei, dar si pentru ceilalti, niste standarde ridicate, tanjind deci, tot timpul, dupa noi provocari. 

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu