vineri, 1 aprilie 2011

Ursul polar Knut a fost victima unei encefalite

Ursul polar Knut, o veritabilă vedetă a Grădinii Zoologice din Berlin, a murit înecat, fiind victima unei encefalite, a anunţat, vineri, directorul institutului medical însărcinat cu efectuarea autopsiei acestui animal faimos.



"Knut a murit din cauza unei infecţii masive la nivelului creierului, probabil provocată de un agent primar", un
virus, a declarat Heribert Hofer, directorul Institutului Leibnitz pentru cercetări zoologice.

Ursul polar Knut, o veritabilă vedetă internaţională care a ajutat Grădina Zoologică din Berlin să obţină încasări de multe milioane de euro, a murit pe 19 martie, la vârsta de patru ani, deşi urşii polari pot să trăiască peste 30 de ani.

Potrivit unor martori, dintre vizitatorii care se aflau lângă cuşca lui Knut când s-a produs decesul, ursul stătea pe pietre şi deodată a început să îi tremure un picior. El s-a ridicat şi a început să meargă în cerc până a căzut în apă, lipsit de viaţă. Scena a fost filmată cu un telefon mobil şi difuzată pe site-ul unui tabloid.

Incidentul i-a şocat pe angajaţii Grădinii Zoologice din Berlin, ca şi pe specialişti. Speranţa de viaţă a urşilor polari este în jur de 20 de ani în sălbăticie, însă în captivitate, fiind mai puţin expuse, aceste animale pot ajunge şi la 40 de ani.

Knut a devenit din nou, după tragica lui dispariţie, obiectul unor intense dezbateri în mass-media.

Ce trebuie făcut cu cadavrul său? Trebuie oare să i se construiască un monument funerar? Fiecare zi aduce o nouă teorie în presa germană, iar buchete de flori şi lumânări continuă să sosească în fiecare zi în faţa parcului său din Grădina Zoologică din Berlin. Unii dintre admiratorii lui au propus ca cenuşa lui Knut să fie împrăştiată în mare.

Ferdinand Damaschun, directorul general al Muzeului de Istorie Naturală din Berlin, a declarat că ursul Knut, care nu a trăit niciodată în mediul lui natural, ar putea fi inclus într-o expoziţie despre efectele încălzirii globale. Până atunci, cadavrul său ar trebui să ajungă pe mâinile taxidermiştilor.

Cartea de condoleanţe postată pe internet de Grădina Zoologică din Berlin a primit deja peste 9.000 de mesaje. "Îl iubim pe Knut, ştim ce a însemnat pentru mulţi oameni şi ce le-a adus el acestora. Mai mult ca oricare alt urs din lume", se afirmă într-unul dintre ultimele mesaje postate.

Născut pe 5 decembrie 2006, Knut a devenit o senzaţie mediatică după ce un activist pentru drepturile animalelor a fost citat în presă spunând că puiul de urs ar fi trebuit eutanasiat, având în vedere că el şi fratele său, care a murit ulterior, au fost abandonaţi de mama lor.

În schimb, Knut a fost hrănit cu biberonul de un îngrijitor al Grădinii Zoologice din Berlin, Thomas Doerflein, devenit el însuşi un adevărat star în Germania, până la decesul său, ce a avut loc în septembrie 2008.

Prima ieşire în public a lui Knut, la câteva luni de la naştere, a declanşat o isterie mediatică fără precedent, sute de fotografi, reporter, echipe de televiziune şi numeroşi curioşi adunându-se în faţa cuştii sale.

Knut a apărut şi pe coperta revistei Vanity Fair, fiind fotografiat de celebra Annie Leibovitz. Numeroase cântece, produse derivate şi o veritabilă "Knutmania" au continuat să animeze timp de multe luni prima pagină a ziarelor germane.

Însă specialiştii au arătat semne de îngrijorare pentru Knut, care, pe măsură ce a ajuns la adolescenţă şi apoi adult, a început să aibă un comportament anormal din cauza atenţiei pe care o primea. Ursul ajunsese să imite oamenii care îi făceau poze ridicând o labă în dreptul feţei.

Grădina Zoologică din Berlin a fost criticată în presa germană în legătură cu felul în care a fost crescut Knut, care se ataşase prea mult de oameni. Însă, în septembrie 2009, lui Knut i-a fost adusă ca parteneră Gianna, o ursoaică provenind din Italia, care a fost împrumutată de la Grădina Zoologică Hellabrunn din Munchen.

Primul urs născut în captivitate în ultimii 30 de ani la Grădina Zoologică din Berlin, Knut, şi milioanele de euro pe care le-a generat s-au aflat în centrul unei dispute cu Grădina Zoologică din Neumünster, de unde provenea tatăl lui Knut, care dorea să îl ia în custodie. Grădina Zoologică din Berlin, aflată în pragul falimentului înainte de naşterea micuţului, a reuşit în cele din urmă să câştige această dispută.

Sursa: Mediafax

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu