vineri, 1 aprilie 2011

De unde vine Ziua Păcălelilor. Top 10 farse celebre de 1 Aprilie

Oamenii din întreaga lume sărbătoresc ziua de 1 aprilie făcând mici farse apropiaţilor. Noi o ştim drept "Ziua Păcălelilor", englezii au denumit-o April "Fools' Day", iar francezii se amuză cu "Poisson d’Avril". De unde vine acest obicei ridicat la rang de sărbătoare şi care sunt cele mai cunoscute glume, gândite de instituţii de presă renumite sau companii cu profituri uriaşe?




Originea Zilei Păcălelilor este incertă. Una dintre cele mai populare teorii vorbeşte despre reforma calendaristică a francezilor, din secolul al XVI-lea. Potrivit acesteia, în anul 1564, Franţa a mutat începutul anului din perioada martie-aprilie, pe 1 ianuarie. Cei care nu ţineau cont de schimbare şi sărbătoreau începutul anului în săptămâna dintre 25 martie şi 1 aprilie, potrivit vechilor reguli, deveneau ţinta ironiilor şi a farselor.

Glumeţii le lipeau adesea pe spate hârtie de peşte. Chiar de la acest obicei vine şi denumirea franceză a
zilei de 1 apilie- Poisson d’Avril. Această teorie nu explică însă referinţele datate înainte de secolul al XVI-lea.

În literatură, ziua este menţionată pentru prima dată de Chaucer, în "Canterbury Tales". Acţiunea din povestirea “Nun’s Priest’s Tale” începe, potrivit autorului, "la 30 de zile după martie". Ceea ce ar însemna pe 2 mai. Exprimarea autorului duce apoi la "32 martie", adică un alt mod de a spune 1 aprilie, o zi în care un personaj din poveste este păcălit de o vulpe.

Top 10 farse celebre


Milioane de oameni se amuză astăzi pe seama celor din jur. În unele ţări, precum Noua Zeelandă, Irlanda, Marea Britanie, Australia şi Africa de Sud, poţi face farse numai până la prânz. Britanicii sunt foarte îndrăzneţi la acest capitol. Unele publicaţii serioase realizează chiar o primă pagină specială, cu ştiri false şi informaţii amuzante, însă numai pentru ediţia de dimineaţă. Iată câteva dintre cele mai cunoscute şi amuzante farse de 1 aprilie.

1. 1957- recolta de spaghete suedeză


BBC a anunţat, în cadrul programului de ştiri "Panorama", că, datorită unei ierni blânde, fermierii suedezi au obţinut o cultură bogată de spaghete. Ştirea era însoţită de imagini cu fermieri "culegând" paste din copaci. Foarte mulţi telespectatori au fost păcăliţi. Unii dintre ei au sunat chiar la BBC pentru a afla detalii despre cum să îşi cultive singuri spaghete. Răspunsul jurnaliştilor: "Puneţi o crenguţă de spaghete într-o cutie de sos de roşii şi speraţi la ce e mai bine!"

2. 1962- TV color instant

În acel an, exista numai un post de televiziune în Suedia, care transmitea alb-negru. Pe 1 aprilie, expertul tehnic Kjell Stensson a apărut pentru câteva clipe la ştiri şi a anunţat o "nouă descoperire": telespectatorii îşi pot "colora" singuri imaginile.

Un televizor alb-negru devenea unul color numai după ce înveleai ecranul cu un nailon. Numeroşi suedezi l-au imitat pe tehnician, sperând la o minune tehnologică. Coincidenţa a făcut ca primele imagini color să fie transmise în Suedia tot într-o zi de 1 aprilie, însă opt ani mai târziu.

3. 1998- Americanii au schimbat valoarea lui Pi

Ediţia din aprilie a publicaţiei "New Mexicans for Science and Reason" anunţa că Alabama a decis, prin vot, schimbarea valorii constantei matematice Pi de la 3.14159, la "valoarea biblică" 3. Vestea s-a răspândit cu repeziciune cu ajutorul internetului, însă impactul unei asemenea informaţii a fost sesizat numai când oficialii au început să primească telefoane de protest de la cetăţeni.

4. 1976- Gravitaţie micşorată de alinierea planetelor

Încă o farsă marca BBC. Astronomul britanic Patrick Moore a anunţat la radio că la ora 9.47 va avea loc un eveniment unic: planeta Pluto va trece în spatele lui Jupiter, provocând temporar o aliniere care ar putea contracara şi diminua gravitaţia Pământului. Gluma nu s-a oprit aici.

Ascultătorii erau încurajaţi să simtă efectele fenomenului rar în propriile locuinţe. Recomandarea era ca, fix la acea oră, ei să sară de câteva ori. La foarte scurt timp, biroul BBC Radio 2 a început să primească sute de apeluri în care oamenii povesteau despre senzaţia unică de plutire.

5. 1972- Bolile lui Brunus edwardii

Publicaţia săptămânală a medicilor veterinari din Marea Britanie a scris despre bolile care afectează specia "Brunus edwardii, urşi care trăiesc în numeroase case din UK, dar şi alte state din Europa”.

Potrivit articolului, "sondajele au arătat că 63,8% dintre case sunt locuite de aceste specii, iar numărul lor este strâns legat de numărul copiilor din fiecare locuinţă". Porecla lui Brunus edwardii este...Teddy Bear, ursuleţul de pluş.

6. 1998- Burgerul pentru stângaci

Burger King a publicat în USA Today un anunţ despre noul meniu special pentru cele 32 de milioane de americani stângaci: Left-Handed Whopper. Potrivit celebrului lanţ de fast-food, "noul hamburger conţine aceleaşi ingrediente ca înainte, dar întoarse la 180 de grade în beneficiul clienţilor stângaci".

A doua zi, un comunicat Burger King preciza că, deşi anunţul a fost o glumă, foarte mulţi oameni au cerut noul sendviş pentru stângaci sau, dimpotrivă, "varianta clasică dreptace".

7. 2009. Pinana, noul fruct exotic

Supermarketul Waitrose a anunţat apariţia unui nou fruct exotic, o combinaţie între ananas şi banană. Reclama suna cam aşa: "Pinanas proaspete. Exclusiv la Waitrose! Nu vă faceţi griji dacă stocul de pinanas s-a epuizat, puteţi cumpăra căpşune la jumătate de preţ.".

O ghiduşie asemănătoare au făcut şi cei de la Tesco. Ei au publicat un anunţ în tabloidul „The Sun”, susţinând că vând morcovi care...fluieră. Acest lucru ar fi fost posibil datorită creării în laborator a unor morcovi cu găuri, prin care intră aerul, iar, la temperaturi înalte, îi face să fluiere.

8. 2002- Blondele, pe cale de dispariţie

Un raport atribuit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţinea că blondele naturale vor dispărea în următoarele două secole. Potrivit documentului, cauzele care vor duce la acest fenomen sunt „tendinţa femeilor de a-şi vopsi părul blond şi o slăbiciune genetică”. Studiul s-a dovedit a fi o nouă farsă, iar OMS a negat că ar fi efectuat un asemenea studiu.

9. 1915- „Bomba” care nu a explodat

Ziua Păcălelilor a fost sărbătorită prin farse chiar şi în timpul Primului Război Mondial. Un aviator francez a aruncat deasupra unei tabere germane ceea ce părea a fi o bombă mare. Speriaţi, soldaţii nemţi s-au împrăştiat, aşteptând explozia. După un timp, s-au apropiat de „bombă”, care s-a dovedit o minge de fotbal pe care scria „April Fool”.

10. 1965- Câini vopsiţi în alb

„Politiken”, un ziar din Copenhaga, a anunţat că Parlamentul a adoptat o lege prin care toţi câini din oraş vor fi vopsiţi în alb. Motivul: în acest fel, şoferii îi vor vedea mai bine pe stradă, iar traficul va fi mai sigur.

Sursa: EVZ

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu