marți, 1 februarie 2011

Urangutan

Urangutanii se ajuta intre ei sa obtina hrana prin schimb de monezi fictive doar daca ajutorul vine din ambele directii, au descoperit cercetatorii de la Universitatea St. Andrews, informeaza BBC News. Acestia scriu intr-un articol din Biology Letters ca aceasta este prima dovada de “reciprocitate calculata” la primate.
Cercetatorii au descoperit ca urangutanii pot invata valoarea monezilor si pot face schimb de monezi intre ei, ajutandu-se sa obtina banane. Gorilele si cimpanzeii au fost, insa, mai putin dispusi sa coopereze.
Doi urangutani de la gradina zoologica din Leipzig, Germania, Bim si Dok, au demonstrat ca urangutanii se ajuta intre ei conditionat. Initial, li s-au dat mai multe seturi de monezi fictive si au invatat valoarea diferitelor tipuri. Un animal poate schimba un tip pentru banane pentru sine, alt tip pentru a castiga banane pentru partener, iar un al treilea tip nu avea valoare
urangutaniTot mai multi urangutani critic amenintati sunt capturati pentru comertul cu animale de companie, acest lucru reflectand slaba implementare a legislatiei de mediu, informeaza Reuters. Mai putin de 8.000 de urangutani din Sumatra au ramas in salbaticie, insa, potrivit unui raport efectuat recent de TRAFFIC, reteaua de monitorizare a comertului cu animale salbatice, tot mai multi sunt confiscati de la proprietari privati si dusi la centre de reabilitare din Indonezia.

„Pentru conservarea urangutanilor au fost facute mai multe eforturi decat pentru orice alt animal salbatic, in ultimii 30 de ani si continuam sa ne confruntam cu aceleasi probleme”, a declarat Chris Shepherd, director al retelei TRAFFIC din Asia de Sud-Est



Doamne cum sa faci asa ceva X_X 




SALVATI URANGUTANI

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu