marți, 1 februarie 2011

Albinismul

fulg de neaAlbinismul, intalnit si la oameni, reprezinta o  afectiune ereditara, care este datorata absentei melaninei, pigmentul care ofera culoare pielii, parului si ochilor. Acesta este caracterizat prin lipsa completa sau partiala a melaninei.

Drept urmare, pasarile, de exemplu, au pene albe si ciocul roz. O alta caracteristica a albinismului este nuanta rosiatica a ochilor. Acest lucru se intampla deoarece irisul transparent lasa sangele la vedere. 

Totusi, nu toate animalele de culoare alba sufera de aceasta boala. In cazul multor animale, culoarea alba face parte din spectrul normal de culori, ca de exemplu la caini sau la cai. 

Cu toate acestea, albinismul poate aparea la toate speciile de animale, indiferent ca este vorba despre tigrii, pesti, pinguini, arici, bufnita sau chiar si ursi polari. Pentru noi oamenii, aceste exemplare rare reprezinta un fenomen. 

Albinosii sunt in pericol!

Lipsa pigmentului poate reprezenta o problema grava pentru albinosi. Ochii acestora nu pot “filtra” razele soarelui din cauza neproducerii de melanina, iar urmarile sunt afectiuni mari ale ochilor sau orbirea. 

Lipsa melaninei reprezinta de asemenea un mare pericol si pentru piele. Mai mult de o treime din animalele suferinde de aceasta afectiune se imbolnavesc de cancer de piele. Acestea sunt foarte usor arse de soare si pot face insolatie in orice moment. Asa se face ca, de exemplu, calul englez Blue, din serviciul politiei, este acoperit in timpul verii cu litri de crema impotriva razelor UV.

Fulgul de zapada de la gradina zoologica

Gorila alba ( “Fulg de nea” ) este singurul exemplar albinos al acestei specii. Aceasta a fost timp de peste 30 de ani mascota gradinii zoologice din Barcelona. Urmasii gorilei au venit pe lume cu blana neagra. Aceasta s-a imbolnavit de cancer de piele, iar astfel ingrijtorii au fost nevoiti sa ii administreze injectia letala. 

In anul 2002 a venit pe lume in Regatul Unit un alt “Fulg de nea”: un pinguin dragalas.

Uriasul alb din adancuri

De 18 ani, pe langa tarmul australian isi face aparitia din cand in cand balena alba Migaloo - unica balena albinos, care a fost vazuta vreodata. Numele “Migaloo” inseamna “prietenul alb”. Statul Queensland a dispus un ordin prin care aceasta raritate a naturii a fost pusa sub protectie: nimanui nu ii este permis sa se apropie de acest animal mai putin de 5.000 m.

Legende albe

In Thailanda elefantii albi au fost cinstiti si priviti drept miracole sfinte de o vesnicie. Miturile spun ca doar regii au privilegiul de a detine un astfel de urias si numai el il poate face cadou. Cu cat detinea mai multi elefanti albinosi, cu atat, se spunea ca, este mai puternic, iar tara mai prospera. 

Si in mitologia indienilor din America de Nord animalelor albinos li se oferea un loc de cinste. De exemplu, bivolii albi reprezentau intelepciunea. Vanatoarea albinosilor era privita ca o nedreptate, avand in vedere slabiciunile acestora ( vederea ), dar si faptul ca ieseau imediat in evidenta. Un vanator care rapunea un cerb platea aceasta fapta cu propria viata. 

tigru albIn Statele Unite ale Americii exista un conflict intre mai multe orase pentru desemnarea “patriei veveritelor albe”. In Illinois traiesc sute de astfel de specii. Micutele animale sunt protejate prin lege, astfel, cine calca o veverita albinos trebuie sa plateasca o amenda de pana la 200$.

Albinosii falsi
In cazul rarelor exemplare de tigru alb este vorba de albinosi “partiali”. De cele mai multe ori, puii care provin de la tigrul bengalez, nu sunt complet albi, ci pot fi maro sau cu dungi negre si ochii albastri.

Albinosii adevarati au intotdeauna ochii rosii.

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu