Mintea iti zboara departe. Te gandesti la ratele de la banca, la facturi, la intalnirile cu prietenii, la concediu, la ultimele stiri din ziare… la orice, dar nu la ceea ce ai de facut acum. Cu atatea ganduri (si toate in acelasi timp), e putin probabil sa-ti termini lucrarile la timp si sa fie de calitate.
Cauzele le stii bine: stresul, varsta adolescentei sau a batranetii. Vrei sa stii daca exista si o solutie. Cum sa te concentrezi mai bine?
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te focalizezi in directia dorita:
1. Indeparteaza sursele care iti distrag atentia
Iti elaborezi lucrarea de diploma sau pur si simplu iti faci temele? Inchide televizorul, calculatorul, telefonul, chiar si geamul daca de acolo vine zgomotul.
2. Fa lucrurile pe rand
“Cine alearga dupa doi iepuri nu prinde niciunul”. Nu incerca sa vorbesti la telefon, sa mananci si sa scrii un referat in acelasi timp. Multi-tasking-ul nu functioneaza.
3. Actioneaza pe etape
S-a constatat ca dureaza mai mult sa duci un pahar cu apa plin ochi decat sa aduci de doua ori cate o jumatate de pahar. Cand vrei sa faci totul o data, risti sa pierzi timpul, caci miscarile devin greoaie.
4. Ia o scurta pauza la intervale regulate de timp
Organismul (neuron sau muschi) are un randament mai mare cand perioada de efort alterneaza cu odihna. Cateva exercitii fizice usoare iti pot imbunatati circulatia sangvina si astfel creierul lucreaza mai usor.
5. Antreneaza-ti mintea
O minte nefolosita se usuca precum o planta neudata. Fa cat mai des exercitii de atentie si memorie - focalizeaza-te cateva secunde asupra unei imagini, inchide ochii si incearca sa reproduci ceea ce ai vazut, incearca sa memorezi zilnic macar o propozitie.
6. Controleaza-te
Cand gandurile ti-o iau razna, spune-ti din cand in cand: “Fii atent!”. Repeta-ti cat de important e lucrul pe care-l faci si cum te va ajuta pe viitor. Gandeste pozitiv. Daca vrei, poti. In timp ce memorezi sau ai o discutie, relaxeaza-te tinand in mana niste bile de cauciuc sau metal. Scrie pe un carton sau o hartie Concentreaza-te si tine-o langa tine pe birou astfel incat sa fie vizibila tot timpul.
7. Odihneste-te suficient
Lipsa somnului este o cauza esentiala a diminuarii capacitatii de concentrare. Respecta pe cat posibil orele de somn. O minte odihnita este mai eficienta.
8. Mananca sanatos
Fructele si legumele proaspete, pestele, alunele, migdalele, nucile trebuie sa fie nelipsite din alimentatie. Mananca putin, dar des. Evita mancarurile grase. Nu exagera cu dulciurile.
9. Hidrateaza-te
Consuma cat mai multe lichide (apa plata, sucuri naturale), dar mai putin alcool si cafea.
10. Planifica munca
Organizeaza-ti activitatile astfel incat sarcinile mai grelele sa le indeplinesti la inceput, iar pe cele mai usoare si placute la final. Memorezi mai usor ceea ce faci tu insuti decat ceeea ce vezi sau auzi.
Daca ai respectat aceste reguli si ai in continuare probleme de concentrare, viziteaza medicul inainte de a lua orice fel de medicament.
0 ciocoleti:
Trimiteți un comentariu