Albumul cu cele cateva sute sau mii de fotografii dintr-o excursie parca nu este complet daca nu sunt si cateva poze facute noaptea. Castele, cladiri frumos luminate, alei, monumente istorice, au cu totul alt farmec surprinse intr-o frantura de lumina.
Problema cu aceste fotografii este ca de cele mai multe ori nu prea ies cum trebuie. Asta daca nu sunteti deja un fotograf cu un portofoliu de invidiat. Pozele facute noaptea se inscriu in general in doua categorii: cele blurate sau cele care au o pata mare de lumina de la blit in care uneori reusim sa prindem un chip sau o statuie ratacita. Foarte putine sunt cele cu adevarat reusite.
Si totusi, cu putina rabdare, puteti sa va intoarceti acasa cu acel trofeu al fotografului amator: cea mai reusita poza facuta noaptea.
Cum trebuie insa procedat?
Blitzul nu ajuta foarte mult decat pentru a face poze in plan apropiat iar tot ce este in spate, dispare. Pentru un plan larg, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa dezactivati blitzul. Ar trebui sa fie simplu de facut, indiferent de aparatul sau camera foto pe care o aveti.
Cheia unei poze reusite in conditiile de lumina redusa este timpul de expunere. Aparatul are nevoie de mai mult timp pentru a “absorbi” informatia si a compune fotografia. Daca pentru o fotografie facuta in timpul zilei 1/500 dintr-o secunda este un timp suficient pentru un aparat foto sa preia informatia de care are nevoie datorita cantitatii suficiente de lumina, in timpul noptii, in functie de cat de iluminata sau nu este zona ce urmeaza a fi fotografiata, ar putea fi nevoie de cel putin o jumatate de secunda sau chiar de 30 de secunde. Pare putin dar este imens. Inseamna de 250 pana la 7500 mai mult timp decat este nevoie in timpul zilei.
Ei bine, in timpul expunerii, aparatul preia informatia adusa de lumina asemenea unui film, cadru cu cadru si compune imaginea intr-o poza finala. De aceea, orice miscare a obiectivului inseamna alte cadre care se suprapun rezultand un efect de blurare sau miscare a pozei.
Astel, urmatorul lucru de care trebuie sa tineti cont este ca aparatul sa poata ramane fix, nemiscat, pe o perioada suficient de mare. Si oricat de mult v-ati chinui, o poza facuta cu aparatul tinut in mana are foarte putine sanse de reusita.
Cel mai bun in astfel de cazuri este un trepied, special conceput pentru a fotografia, care permite reglaje pe inaltime si ale unghiului dorit. Insa daca sunteti un fotograf amator, un turist in cautare de cadre inedite, este suficient sa gasiti un suport stabil: un zid, o masa care sa nu se miste, o balustrada, orice care sa permite pastrarea obiectivului nemiscat si evident, sa poata permite incadrarea in obiectiv a ceea ce dortiti sa pozati. Daca suportul este usor modelabil, cu atat mai bine. De exemplu o punga de malai, ar fi suficient de solida sa sustina aparatul nemiscat dar v-ar permite alegerea unui unghi favorabil.
Aparatele obisnuite (si prin obisnuite intelegem in ziua de azi un digital, fara prea multe optiuni, obiective speciale sau alte optiuni de acest gen, dar care are cateva moduri de lucru – noapte, zi, etc) au posibilitatea de focus automat si expunere automata. Cele mai multe sunt insa setate sa foloseasca blitul atunci cand sesizeaza o cantitate mica de lumina. Dupa ce ati trecut pe modul de “noapte” si ati dezactivat blitul, fixati aparatul pe un suport stabil si pur si simplu lasati aparatul sa isi faca treaba. Puteti repeta experimental setand aparatul si pe alte moduri de lucru si sa alegeti in final varianta care vi se pare cea mai reusita.
Diferenta dintre o poza facuta “din mana” si o poza facuta cu aparatul fixat pe un suport stabil este cam asa:
Pozele sunt facute cu un aparat obisnuit, un Sony Cybershot cu foarte mutli kilometrii la bord. Deci, se poate.
Un alt truc care poate ajuta enorm este folosirea timer-ului. Momentul in care declansati aparatul pentru a face fotografia este si momentul care genereaza miscari fine ale obiectivului, oricat de “silentiosi” am incerca sa fim.
Odata asezat aparatul in trepied sau pe locatia aleasa, setati-l pentru activare automata. Aparatul se va declansa singur si veti elimina mult din cauzele “zgomotului” din imagine. (Acest sfat poate fi aplicat si pentru fotografii facute in timpul zilei cand mare parte ies miscate tocmai din cauza apasarii butonului pentru declansarea aparatului).
Daca aveti insa un aparat mai sofisticat ce va permite sa va controlati ISO-ul, apertura si shutter-ul, atunci lucrurile se schimba semnificativ.
ISO-ul se traduce (intr-un mod simplist) prin sensibilitatea la lumina. Poate avea valori de sub 100 pana la cateva mii.
Apertura este deschiderea diafragmei. Sunt acele valori f 3,0, f4,0.. etc. Cu cat aceasta valoare este mai mica cu atat poza va iesi mai luminata, iar o poza mai luminata este preferabila unei poze foarte intunecata intrucat este mai usor de editat.
Shutter (timpul de expunere) se refera la timpul permis aparatului pentru a capta imaginea si se masoara in secunde sau fractiuni de secunda.
Cum spuneam, o poza reusita noaptea depinde si de cantitata de lumina existenta. Fie lumina cladirilor, fie cea a lunii, semnificativa mai ales in afara oraselor.
Puteti incepe cu urmatoarele setari:
Setati aparatul pe modul Shutter Priority (S) si apoi alegeti o varianta de slow speed.(minim 10 de secunde). Atentie, aparatul trebuie fixat deorece nu veti resi sa il tineti in mana nemiscat atat de mult timp.
ISO – alegeti cea mai mica valoare posibila. Cele mai multe camere permit 100 sau 200.
Setati apertura la f/5 sau f/6
Daca nu va place ce a iesit, incercati sa cresteti pe rand timpul de expunere la 15, 20 sau chiar 30 de secunde, ISO-ul la 200, apoi spre 400. Din fericire, o camera foto digitala iti permite sa faci oricate incercari doresti fara a strica film si a arunca bani pe fereastra.
Setarile sunt influentate si de tipul de camera pe care il aveti. Un Canon nu va face exact aceeasi poza cu aceleasi setari ca un Nikon sau un Sony. De aceea este bine sa exersati putin si, la inceput, nu strica sa va faceti notite cu setarile folosite pentru diferite fotografii astfel incat dupa ce le-ati transferat in calculator si le-ati vazut pe monitor, sa puteti decide care din setarile folosite sa le folositi data viitoare cu success.
Evident, cei “meticulosi”, cu pricepere si rabdare, pot folosi operatii de post procesare in Photoshop sau alte programe dedicate pentru a retusa, mari contraste sau a face alte modificari. Insa, nu-i asa,marea satisfactie este cand obtinem o poza reusita fara astfel de trucuri.
0 ciocoleti:
Trimiteți un comentariu