In zonele inalte din estul Republicii Democratice Congo (RDC), cinci gorile de munte alaptau linistite puii lor nou-nascuti, a caror nastere pe timp de razboi este vazuta drept exceptionala pentru aceasta specie pe cale de disparitie.
Un mascul imens cu spatele argintiu dadea la o parte cu putere frunzele din luminisul situat in muntele Mikeno, la 4.500 de metri atitudine, in timp ce o tanara gorila aranjeaza blanita smotocita a micutul sau frate.
Aceasta scena pasnica de familie nu duce deloc cu gandul la rebeliunea lui Laurent Nikunda, din parcul national Virunga, ce controleaza regiunea inca din septembrie 2007.
Ingrijitorii si padurarii au pierdut de atunci legatura cu cele 200 de gorile din rezervatie, 30% din populatia mondiala, si sustin ca luptele din zona au omorat o mare parte din gorile, informeaza AFP.
Aceasta scena pasnica de familie nu duce deloc cu gandul la rebeliunea lui Laurent Nikunda, din parcul national Virunga, ce controleaza regiunea inca din septembrie 2007.
Ingrijitorii si padurarii au pierdut de atunci legatura cu cele 200 de gorile din rezervatie, 30% din populatia mondiala, si sustin ca luptele din zona au omorat o mare parte din gorile, informeaza AFP.
Exista trei subspecii de gorile: - gorila de campie vestica, din sud-estul Nigeriei. Mai este intalnita in Camerun, Guineea, Gabon, Congo, Africa Centrala. Are o inaltime de 168 cm si 140 kg. - gorila de campie estica; o intalnim la rasarit de raul Congo, in vestul Muntilor Edward si nordul Tanganika. Are o lungime de 175-200 cm si o greutate de 164 kg, putand ajunge chiar pana la 290 kg. - gorila de munte rasariteana; o intalnim in jurul Parcului National din Uganda, la altitudini intre 2500 si 3500 m, intre vulcanul Virunga si muntii Kahuzi, la nord de lacul Kivu. Are o greutate de 155 kg si poate atinge o inaltime de 172 cm. Aceste maimute puternice au corpul bondoc, cu umerii de aproape doua ori mai lati decat cimpanzeii; circumferinta pieptului la masculi este de 125-175 cm. |
Blana are peri aspri, de culoare neagra, care, la masculii batrani devin cenusii pe spate. Fata, urechile, palmele si talpile sunt nude, ca de-altfel si pieptul, la masculii varstnici. Nu au barba. Deasupra sprancenelor au o pernita de piele sub care se gaseste tesut conjunctiv dens si fibros. Botul este scurt, narile sunt largi, ochii sunt mici, iar urechile mici si ele, stau lipite de cap. Antebratul este mai lung decat bratul, iar "mana" este mare. Dintre antropoide, doar cimpanzeul mai seamana cu gorila, dar este mai mic si mai iute in miscare. Gorilele sunt maimute linistite si retrase: nu ataca omul decat daca sunt atacate, necajite sau ingradite in ceea ce priveste activitatea lor. |
Masculii suparati emit tot felul de sunete, maraie si se lovesc cu pumnii peste piept. Adeseori, stau pe picoarele din spate. De obicei, merg garboviti, cu degetele indoite si falangele atingand pamantul. Traiesc in grupuri de 5-15, chiar 40 de indivizi. Un grup are un mascul dominant, cativa masculi mai slabi, restul fiind femele si puii lor. Hrana gorilelor in natura consta numai din vegetale: sucuri de plante, frunze, boabe, ferigi, lastari si radacini de bambus. Se pot catara pana la 15 m inaltime. Nu au o anumita perioada de reproducere. Gestatia dureaza 9 luni, dupa care femelele nasa cate un singur pui, in greutate de circa doua kilograme.Maturitatea sexuala este atinsa la vasrta de opt ani. Longevitatea este de 50 de ani. O tanara gorila dintr-o rezervatie din R.D. Congo foloseste doua pietre pentru a sparge nucile de cocos si a extrage sucul din ele. Cercetatorii au fost foarte surprinsi deoarece, pana acum, se credea ca utilizarea premeditata a pietrelor si a betelor pentru a indeplini anumite sarcini era un comportament specific doar oamenilor si cimpanzeilor. Femela Itebero, de doi ani si jumatate, a fost surprinsa de ingrijitorii din rezervatie folosind tehnica "ciocanul si nicovala", considerate a fi printre cele mai complexe. TEORII CONTRAZISE Itebero traieste in rezervatie de un an, dupa ce a fost confiscata de la traficanti si a descoperit singura aceasta tehnica. Descoperirea ar putea da peste cap teoriile potrivit carora utilizarea uneltelor a aparut mult mai tarziu pe scara evolutiei Spre deosebire de alte maimute, gorila urca rar in copaci. Merge mai mult pe pamant, sprijinindu-se pe cele patru labe. Traieste in grupuri constituite dintr-un mascul mare, 3 sau 4 femele si puii lor. Ea isi petrece cea mai mare parte a timpului cautand frunze, flori, radacini si mladite de bambus cu care se hraneste si lenevind la soare. In fiecare seara, pentru a se culca, ea isi construieste un cuib din crengi, de cele mai multe ori direct pe sol. Principalul sau inamic este omul. Ea a fost mult timp vanata de colectionarii de trofee. In prezent, gorilele sunt protejate, dar braconierii fac inca numeroase victime.. |
SALVATI GORILELE
0 ciocoleti:
Trimiteți un comentariu