vineri, 25 februarie 2011

Boli citite în „palmă”


Degetele de la mâini și de la picioare oferă indicii importante despre bolile care stau la pândă, despre felul în care se hrănește o persoană și despre rezistența la efort fizic, scriu jurnaliștii de la msn.com.
Cancerul de prostată, atacul cerebral, nutriția deficitară, bolile cardiovasculare și respiratorii, rezistența la efort fizic, problemele articulare sunt tot atâtea afecțiuni care pot fi deslușite cu ajutorul degetele de la mâini și de la picioare.
„Degetele vorbesc. De cele mai multe ori, reflectă primele starea generală de sănătate a unei persoane. Astăzi, cu atâtea analize, RMN, CT(computer tomgraf), ecografii, foarte puțini medici se mai uită la degete”, a declarat dr. Michael Nirenberg, medic podiatru (specializat în tratamentul gleznelor și picioarelor).
Cancerul de prostată
Bărbații care au degetul arătător mai lung sau mai scurt decât inelarul au un risc mai mare de a face cancer de prostată.
Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea Britanică Warwick au publicat un studiu, conform căruia bărbații care nu au arătătorul la fel de lung ca inelarul au un risc mai mare cu peste 30% de a face cancer de prostată decât bărbații cu arătătorul mai mic decât inelarul.
Cercetarea a inclus peste 4500 de bărbați, dintre care 1500 de bolnavi de cancer de prostată.
Atacul cerebral
Zonele albe de la baza unghiilor oferă indicii despre circulația sângelui. De obicei, ele sunt mai vizibile la degetul mare decât la celelalte degete.
„Dacă acestea devin mai mult vineții, este semn că circulația sângelui este deficitară, ceea ce înseamnă un risc mai mare de atac cerebral”, avertizează Kristen Burris, specialist în acupunctură.
În acest caz, specialistul recomandă Omega 3 pentru „subțierea” sângelui, ceai verde, semințe și un pahar cu vin roșu.
Boli cardiovasculare
Dacă mâinile și tălpile prezintă vene proeminente, vineții sau „vene sparte”, este semn că circulația sângelui este deficitară și că inima este bolnavă.
„Sănătatea degetelor poate fi relevantă pentru sănătatea inimii. Unghiile care crapă, se exfoliază relevă o circulație proastă, chiar dacă analizele nu arată anemie”, a adăugat specialistul.
Circulația deficitară poate fi o consecință a malnutriției, a oboselii cronice, dar și a bolilor cardiovasculare.
Afecțiuni respiratorii
Persoanele care au unghiile „rotunjite” sunt predispuși la boli pulmonare, precum emfizemul sau chiar cancerul pulmonar, potrivit specialiștilor de la Mayo Clinic.
Ca o consecință a acestor boli, aerul rămâne blocat în plămâni, ducând la oxigenarea defectuoasă a extremităților. Astfel, vârfurile degetelor se umflă, iar unghiile capătă formă de bulbi.
Alimentație dezechilibrată
Unghiile îngroșate de la picioare relevă lipsa vitaminei B, cele casante relevă carențe de vitamina C, iar petele mici și albe indică lipsa de zinc.
Rezistența la efort fizic
Bărbații care au degetul inelar mai lung decât arătătorul aleargă mai repede, potrivit cercetătorilor de la Britain’s University of Southampton.
Aceștia au examinat 241 de tineri  care au participat la competiții sportive în Qatar. Acestora le-au fost măsurate degetele de la mâini și au efectuat sprinturi pe o distanță de 50 de metri. Într-adevăr, bărbații cu inelare mai lungi au alergat mai repede.
Aceștia au și un nivel de testosteron mai mare, ceea ce face neclară legătura dintre lungimea degetelor și rezistența la efort fizic.
Boli ale articulațiilor
De asemenea, persoanele care au degetul arătător mai scurt decât inelarul au un risc mai marte de osteoartrită, potrivit unui studiu din 2008, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Nottingham din Anglia.
Analizând degetele  a peste 2000 de voluntari, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au arătătorul mai scurt decât inelarul au un risc dublu de a suferi de artrită.

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu