Dacă ar exista un concurs internaţional între obiceiuri de tot felul, de la Halloween la Moşi sau de la Santa Clause la Carnavalul de la Rio, eu aş miza încrezător pe potenţialul şnurului alb-roşu dăruit femeilor de fiecare 1 Martie. Mărţişorul are toate premisele unei sărbători cu care de ce nu, ne-am putea “da mari” la nivel global, cu tot ce ar presupune o eventuală globalizare. E chiar un eveniment despre care mă simt bine ca român povestind străinilor: simbolizează venirea primăverii, e legat de feminitate (la propriu, cu şnur! ) şi cel mai important e un obicei autentic şi foarte vechi din zona Balcanilor (ba chiar a Imperiului Roman se pare). După cum urmează, de la wikipedia citire:
Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Această dualitate este remarcată în culorile mărţişorului, albul însemnând pace, iar roşu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.
Cercetări arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărţişorul datând de acum cca. 8 000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite în alb şi roşu erau purtate la gât. Documentar, mărţişorul a fost atestat pentru prima oară într-o lucrare de-a lui Iordache Golescu. Folcloristul Simion Florea Marian presupune că în Moldova şi Bucovina mărţişorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint, prinsă cu aţă albă-roşie, şi era purtat de copii în jurul gâtului. Fetele adolescente purtau şi ele mărţişor la gât în primele 12 zile ale lui martie, pentru ca mai apoi să îl prindă în păr şi să-l păstreze până la sosirea primilor cocori şi înflorirea arborilor. La acel moment, fetele îşi scoteau mărţişorul şi-l atârnau de creanga unui copac sau altul, iar moneda o dădeau pe caş. Aceste „ritualuri” asigurau un an productiv.
De aceea, în spiritul tradiţiei, de acest 1 Martie oferim un mărţişor virtual tuturor trecătoarelor de p-aici de la colţul străzii.
2 ciocoleti:
Am ajuns întâmplător pe acest sit. Apoi am văzut preocuparea dumitale ca să ai pagini frumoase.
Am remarcat data 08-08-08 :-)
Te felicit cu ocazioa zilei de 1 Martie, și îți fac o mică observație: paginile acestui sit, intră foarte greu. De abia cu Mozilla am reușit cât de cât să vizionez câteva pagini. Cu IExplorer nu am reușit. Ai prea multe scripturi și prea multe dependențe de alte situri.
În speranța că te ajută ceea ce ți-am scris aici, îți urez succes la școală și în alte activități ... :-)
Multumesc
Trimiteți un comentariu