Superstiţii de Revelion
30
12
09
12
09
Se spune că superstiţia este religia minţilor slabe (Edmund Burke), iar dacă le dai crezare, te urmăresc peste tot. Acceptate sau contestate, superstiţiile datează de secole şi se regăsesc în multe...
nu doar în tradiţia românească, iar registrul bogat care se păstrează şi astăzi ne ajută să descoperim credinţele, datinile şi conduită străbunicilor noştri, un întreg stil de viaţă, original şi fascinant.
În timp, superstiţiile au devenit obiceiuri tradiţionale consfinţite, fiind adoptate de numeroase popoare, iar cum noaptea dintre ani este un moment marcant şi prevestitor pentru Noul An, nu putea să fie lipsit de superstiţii şi prejudecăţi cu valoare simbolică.
Dulciuri şi miere pentru pace, aur şi bani pentru prosperitate, sau felinare pentru un an plin de lumină sunt doar câteva simboluri care predomină superstiţiile de Anul Nou. Iată care sunt cele mai frecvente astfel de credinţe.
Din repertoriul de obiceiuri şi credinţe, superstiţiile legate de bani vor avea întâietate, data fiind criza financiară care ne-a dat bătăi de cap în acest an.
Aşadar, dacă eşti o persoană care crede în superstiţii, atunci poţi, fie şi numai autosugestiv, să îţi făureşti un an mai bogat, fără restanţe la credite sau datorii neonorate.
Pentru îmbunătăţirea situaţiei materiale din anul următor, este recomandat ca noaptea de Anul Nou să te găsească cu bani în buzunar, obicei care prevesteşte un an mai îmbelşugat, fiind o superstiţie practicată de oameni din toată lumea.
În anumite zone, tradiţia noastră spune că pe 1 ianuarie trebuie să ai haine noi, iar în noaptea dintre ani este bine să porţi un accesoriu roşu, culoarea simbolizând bucuria şi norocul de care vei avea parte anul următor.
Un alt obicei, care nici nu ar fi greu de realizat, spune să nu dai bani pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, altfel vei avea probleme financiare tot anul. În schimb, încearcă să îţi achiţi toate datoriile până la miezul nopţii.
Tot pentru a chema norocul în următorul an, cu câteva zile înainte de Revelion, femeile prepară pâini în care ascund bănuţi. Tradiţia spune că cei care vor găsi bănuţii vor avea noroc tot anul.
De asemenea, în alte zone ale ţării, în prima dimineaţă din an, oamenii pun bani în apa cu care se spăla pe faţă.
Din bătrâni se spune că, pentru a avea parte de belşug, prima persoană care îţi trece pragul casei în noaptea de Revelion trebuie să fie un bărbat brunet. Acesta trebuie să aducă o crenguţă de vâsc, pâine şi sare.
Crenguţele de vâsc aduc noroc, iar de pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească nici strugurii şi smochinele, simbolul belşugului şi al vieţii împlinite.
Nu trebuie uitat nici sărutul de sub vâsc, de la miezul nopţii, care marchează nu doar sentimentele care ne leagă de persoanele apropiate, ci şi modul în care vor evolua relaţiile cu persoanele dragi pe parcursul anului care tocmai începe. Aşadar, în noaptea de Revelion, este de preferat că persoana iubită să fie lângă tine.
La cumpănă dintre ani şi dorinţele sunt ascultate. Aşa că nu uita să îţi pui o dorinţă, pentru că sunt şanse ca ea să se îndeplinească.
Pentru un an plin de împliniri şi succese la serviciu, este bine ca în prima zi a anului să faci ceva care are legătură cu acesta. Aşa vei avea spor la muncă şi succese tot anul.
Dar şi spectacolul de artificii de la miezul nopţii are o semnificaţie în tradiţia românească. Se spune că spiritele malefice se tem de zgomot şi de lumina puternică. De aici derivă şi obiceiul de a organiza jocuri de artificii şi de a face zgomot. Aşadar, asigură-te că deschizi sticla de şampanie zgomotos, cânţi tare, iar la ora 24.00 strigi din răsputeri „La Mulţi Ani 2010”!
Din acelaşi motiv se trag clopotele când are loc o cununie. Tot acum, se spune că este bine să deschizi larg uşile casei, pentru a lăsa supărările acumulate în ultimul an să se risipească. Nu în ultimul rând, Anul Nou va fi luminos şi bun dacă se lasă o lampă sau o lumânare aprinsă până la ziua.
Alt obicei care trebuie îndeplinit înainte de noaptea de Revelion este curăţenia generală a casei. Este recomandat, aşadar, că până în ziua de Revelion să termini curăţenia generală şi să întâmpini anul 2009 într-o casă curată, pentru a avea un an fără griji şi neîmpliniri.
Nu este bine să mături pe 31 decembrie şi pe 1 ianuarie, deoarece, odată cu praful şi gunoiul, vei arunca şi norocul din casă. În schimb, este de dorit că în prima zi din an să primeşti un cadou.
Pe de altă parte, ghinionul este adus în noul an dacă agăţi în cui calendarul pe noul an înainte de ora zero. În prima zi din an nu este bine să speli. Singurele obiecte pe care le poţi spăla fără ca acest lucru să aibă consecinţe nefaste sunt vasele. Însă ai mare grijă cum le speli, pentru că o farfurie spartă este semn rău şi prevestitor de ghinion şi amăgiri în anul care vine.
De asemenea, nu este bine să plângi sau să strănuţi, altfel vei fi tristă şi vulnerabilă tot anul.
Dacă vrei că 2010 să fie un an mai bun, nu folosi foarfeca în prima zi a anului, pentru că vei diminua norocul. Vorbele din bătrâni spun că este bine să mănânci peste pentru că aşa vei aluneca printre probleme la fel ca peştele prin apă.
Însă nu doar românii sunt superstiţioşi. Multe popoare au tradiţiile lor păstrate cu sfinţenie în noaptea Noului An.
O superstiţie larg răspândită printre americani este că pe 1 ianuarie să mănânce mazăre, pentru că aduce noroc atât în viaţa personală, cât şi cea profesională.
Tot un obicei culinar au şi scotienii în noaptea de Anul Nou, fiecare având grijă ca de pe masă să nu le lipsească strugurii. La ultimele 12 bătăi ale ceasului, aceştia mănâncă 12 boabe de struguri, pentru a avea 12 luni pline de belşug în anul care vine.
La miezul nopţii, austriecii ţin în mână un purceluş, considerat un adevărat talisman ce simbolizează belşugul şi prosperitatea din anul ce vine.
La rândul lor, grecii obişnuiesc să facă o prăjitură tradiţională în care ascund bani. Cei care îi găsesc vor avea parte de un an bogat şi împlinit.
O tradiţie irlandeză spune că, dacă ţii în mână o monedă de argint sau de aur la miezul nopţii, te vei bucură de prosperitate în anul care va urmă. Irlandezii obişnuiesc să pună monedă de argint şi sub pragul uşii de la intrare, pentru a atrage prosperitatea asupra tuturor membrilor casei.
Ansamblul de superstiţii şi credinţe este unul extrem de variat în toată lumea, unele dintre acestea fiind preluate şi adaptate la cultură specifică fiecărui popor.
Mai credibile sau mai amuzante, unele dintre ele ne intră în reflex şi ţinem cont de ele fără să fim neapărat superstiţioşi, aşa încât crenguţa de vâsc a devenit un simbol nelipsit din case în această perioadă.
Fie că suntem persoane superstiţioase, fie că citim despre tradiţii şi obiceiuri din pură curiozitate, toţi ne dorim că anul care vine să fie mai rodnic şi mai frumos.
Momentul trecerii dintr-un an in altul si prima zi din an sunt asociate cu o multime de superstitii. Anul Nou aduce superstitii nu doar in traditia romaneasca, si peste tot in lume. Cele care cred in superstitii ar trebui sa tina cont de urmatoarele:
Sa nu spele rufe, sa coasa in noaptea dintre ani pentru ca aduce ghinion.
O alta superstitie spune ca persoanele care vor intra in noul an fara bani in buzunar vor avea un an nu prea bun, tot anul vor avea probleme financiare.
Cei care vor intra datori in noul an au mici sanse sa scape de datorii in acel an.
Ai grija sa nu arunci nimic din casa in prima zi din an pentru ca o data cu gunoiul arunci si norocul.
O alta superstitie spune ca daca imediat dupa miezul noptii iti intra in casa o femeie vei avea un an prost insa daca va intra un barbat vei avea un an plin de bucurii.
Sau daca prima persoana care intra in casa este bruneta anul tau va fi unul norocos dar daca prima persoana care-ti calca pragul casei este blonda sau roscata aceasta iti va aduce ghinion.
Sa nu agati noul calendar inainte de inceperea noului an pentru ca aduce ghinion.
E de preferat ca in prima zi intai sa-ti intre o persoana in casa si dupa sa iesi.
Ai grija ca in prima zi din an sa nu spargi nimic si sa nu plangi.
Persoanele care vor sa fie sanatoase anul ce vine ar trebui sa manance mere in ajunul Anului Nou.
Se spune ca e semn rau daca in noaptea de Revelion vei stranuta.
Iar daca vrei sa fii curat tot anul e bine sa faci baie in prima zi din an.
Lista superstitiilor ramane deschisa astept cu nerabdare sa aflu si alte superstitii legate de trecerea dintre ani.
0 ciocoleti:
Trimiteți un comentariu