sâmbătă, 5 martie 2011

BAba

Dilema de azi este cu alegerea babei. Pana la urma baba se alege sau se calculeaza cumva in functie de data nasterii?
Eu stiam ca pot sa-mi aleg eu "baba” si, in functie de cum o sa fie ziua pe care mi-am ales-o, asa o sa fie tot anul :)
Altii zic ca baba se stabilete in functie de ziua nasterii si ca nu se alege. Sa nu mai zic ca am intalnit si un caz in care am auzit ca baietii nu-si aleg baba.
Sunt varza la chestiile astea

Potrivit tradiţiei, primele nouă zile ale lunii martie sunt considerate „babe”, de care toţi trebuie să ţină cont. Fiecare dintre noi trebuie să ne alegem o „babă” şi, în funcţie de cât de frumoasă, de urâtă sau de norocoasă ori ghinionistă va fi, aşa ne va merge tot anul.
Legenda babelor
Legenda spune că “babele” au rădăcini în Baba Dochia. Aceasta avea un fiu care i-a dus acasă, noră împotriva voinţei ei. Dochia i-a dat norei un ghem de lână neagră şi a pornit la râu să-l albească. Fata l-a spălat până când i-au sângerat degetele, dar lâna a rămas tot neagră. Disperată, a început să plângă, dar a auzit-o Isus Hristos, care i-a dăruit o floare roşie şi i-a spus să spele lâna cu ea. Tânăra i-a urmat sfatul, a pus floarea în apă şi lâna s-a albit, după aceea s-a dus şi i-a dus ghemul soacrei. Baba Dochia s-a enervat la culme şi a acuzat-o că Mărţişor, aşa cum îi spusese fata salvatorului ei, este iubitul norei. Dochia a plecat cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvara, pentru că îşi văzuse nora cu floarea în mână. Rând pe rând, pentru că i se făcuse cald, şi-a scos cele 12 cojoace pe care le avea. Dintr-o dată vremea s-a schimbat, a dat gerul şi a început să ningă, iar Baba Dochia a îngheţat împreună cu oile.
Azi a fost baba bunicii mele[14 martie] si a mamei mele[14 iunie] a fost o zi frumaosa azi bunica a venit la noi si ne.am distrat ... pe 1 a fost Baba fratelui meu [ 1 ian] pe 3 a fost baba tatalui meu [ 21 mai ] si pe 8 e baba mea [ 
8 aug/]. :D

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu