miercuri, 19 ianuarie 2011

Ciperci ciudate


 Top 10 cele mai ciudate ciuperci din lume! FOTO
Top 10 cele mai ciudate ciuperci din lume! FOTO

Vezi o galerie foto cu 10 cele mai interesante ciuperci din lume! Stiai ca exista ciuperci luminiscente, ciuperci in forma de creier, de stea sau de minge sau ciuperci cu barba?

1. Ciuperca in forma de creier (Gyromitra esculenta)

Gyromitra esculenta este des intalnita in padurile din Europa si din America de Nord. Prefera solurile nisipoase si padurile de conifer. Poate atinge cam 10 cm in inaltime si 15 cm in diametru si poate fi fatala daca e mancata cruda. Gatita, insa, e o adevarata delicatesa in tarile scandinave si in Europa de Est.

2. Ciuperca sangeroasa (Hydnellum pecki)

Aceasta ciuperca, frecvent intalnita in America de Nord, dar vazuta si in Europa, Iran si Coreea, are pe palarie bobite rosii ca sangele, care i se scurg prin pori.

3. Ciuperca in forma de minge alba, pufoasa (Calvatia Gigantea)

E foarte usor de recunoscut dupa marime si forma. De obicei, aceste ciuperci cresc mari cat o minge de fotbal si sunt aproape rotunde.

4. Tigara dracului  (Chorioactis) – cea mai rara ciuperca din lume

E o ciuperca in forma de stea, care se gaseste numai in central statului Texas si doua locuri indepartate din Japonia. E in forma de capsula maro, asemanatoare cu o tigara, iar cand se desface pentru a elibera sporii, se transforma in stea. Atunci cand elibereaza spori, aceasta ciuperca este printre putinele plante care scoate un fel de fluierat.

5. Coada de curcan (Trametes versicolor)

Se numeste asa pentru ca seamana, destul de vag – totusi – cu o coada de curcan.

6. Ciuperca albastra (Entoloma hochstetteri)


Este o specie de ciuperca din Noua Zeelanda si India. Are dimensiuni foarte mici si o culoare albastra foarte intensa. Nu e comestibila, dar nu se stie exact nici daca e otravitoare.

7. Ciuperca cu barba (Hericium erinaceus)

Are o forma foarte haioasa si este comestibila. Aceste ciuperci se culegg vara tarziu si toamna din apropierea plajelor americane.

8. Ciuperca in forma de penis (Mutinus caninus)

E o ciuperca de talie mica si creste in Europa si in America de Nord-Est. Nu este comestibila.

9. Ciuperca luminiscenta (Mycena chlorophos)

Aceste ciuperci verde fluorescent cresc in padurile japoneze si braziliene in anotimpul polios.

10. Buretele pestrit (Amanita muscaria) – cea mai faimoasa ciuperca din lume

Este o ciuperca otravitoare si psihoactiva din genul Amanita. Este cea mai populara datorita palariei sale rosu cu buline albe. E des intalnita in desenele din cartile pentru copii si a aparut chiar si in filmul “Alice in tara minunilor”. Este supranumita si buretele mustelor, pentru ca, pusa in lapte, atrage mustele si le otraveste.

0 ciocoleti:

Trimiteți un comentariu